Într-un raport al Băncii Mondiale se arată că bugetarii români au cele mai multe sporuri în pachetul salarial, iar totalul acestora depăşeşte chiar salariul de bază. La aproape fiecare categorie de angajaţi ai statului se aplică o serie de sporuri care nu modifică în vreun fel activitatea angajatului, singurul rol fiind acela de a umfla salariile. Astfel de sporuri sunt: de confidenţialitate, de izolare, de mobilitate, de fidelitate, de limbi străine sau de intervenţie.

În total sunt 27 de sporuri. Dacă punem la socoteală bonusuri, prime şi indemnizaţii, totalul plusurilor salariale ajunge la 90. Banca Mondială a recomandat guvernului reducerea acestor sume în plus.

Instituţia cea mai bugetofagă este armata, ai cărei angajaţi au în medie sporuri ce formează 58% din venitul lunar, depăşind astfel salariul net, care o o pondere de 42%. Urmează apoi angajaţii Ministerului de Interne (Poliţie, Jandarmerie) şi pompierii, în al căror venit sporurile au o pondere de 55%. În rândul funcţionarilor publici şi al profesorilor universitari sporurile acoperă 35% din venituri.

Cel mai interesant spor este de stres pe care îl primesc angajaţii din sistemul public de sănătate.