Banca Mondială a revizuit în scădere estimarea anterioară privind creșterea economiei românești din 2022 la 1,9%, fiind cu 2,4 puncte procentuale mai mică comparativ cu estimările din ianuarie 2022.
În prezent, Banca Mondială avertizează Guvernul de la București că riscurile de încetinire a creșterii economiei românești sunt legate de războiul din Ucraina şi evoluţia noilor variante de Covid-19.
„Soliditatea redresării va depinde de evoluţia noilor variante de Covid-19 şi de severitatea ostilităţilor din regiune. Capacitatea României de a absorbi fondurile UE va fi esenţială pentru un proces de redresare durabil, verde şi incluziv”, scrie în ultimul raport al Băncii Mondiale.
Banca Mondială anticipează că PIB-ul României va crește în 2024
În ceea ce privește economia românească din 2023, Banca Mondială estimează o creștere economică cu 0,3 puncte procentuale (4,1%), iar pentru 2024 este anticipat un avans al PIB-ului de 4,3%.
Potrivit estimărilor financiare ale Guvernului României, într-un scenariu de absorbţie 100%, fondurile europene pentru Redresare şi Rezilienţă vor adăuga un punct procentual la creşterea anuală a PIB-ului real între 2022 şi 2026.
Banca Mondială susține că o reducere substanţială a deficitului bugetar din 2022 este improbabilă, având în vedere că Guvernul României va trebui să sprijine redresarea economică și macrostabilizarea economică.
Pe termen mediu, deficitul bugetar va urma o traiectorie descendentă, fiind șanse mari să rămână peste 3% din PIB. În prezent, Guvernul României ar trebui să se concentreze pe consolidarea fiscală pentru a evita o creşterea nesustenabilă a datoriei publice pe termen mediu.
Reamintim faptul că președintele Băncii Mondiale, David Malpass, va ajunge la București miercuri, 13 aprilie, pentru o vizită oficială de două zile. Aceasta este prima vizită oficială a lui David Malpass în România.
Președintele Băncii Mondiale vine în România
Vizita respectivă reamintește de angajamentul Băncii Mondiale de a sprijini România pentru a avea o creștere economică durabilă și o îmbunătățire a nivelului de trai.
„Grupul Banca Mondială are un parteneriat puternic cu România. Vom continua să sprijinim eforturile României orientate spre o creștere economică care se bazează pe stabilitate macroeconomică, incluziune socială și instituții performante.
În această perioadă tulbure în regiune, suntem pregătiți să sprijinim România pe măsură ce găzduiește cetățeni care părăsesc Ucraina, precum și să continuăm să lucrăm cu autoritățile publice în vederea îmbunătățirii nivelului de trai pentru toți românii”, a declarat David Malpass, relatează Mediafax.
Miercuri, 13 aprilie, David Malpass se va întâlni cu reprezentanți ai sectorului public și parteneri ai Grupului Băncii Mondiale din România. De asemenea, acesta va vizita un proiect derulat cu asistență din partea Băncii Mondiale în sectorul educației, cu accent pe sprijinirea comunității rome.
La întrunirea respectivă vor fi prezenți și Anna Bjerde, vicepreședinte al Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală, Gallina A. Vincelette, director al Băncii Mondiale pentru Uniunea Europeană și Ary Naim, director regional al Corporației Financiare Internaționale (CFI) pentru Europa Centrală și de Sud-Est.
Portofoliul activ al Băncii Mondiale în România este alcătuit din nouă proiecte de investiții de 1,78 miliarde dolari americani și servicii de asistență tehnică și analitică de 124,62 milioane dolari americani.
Pe 15 februarie, angajamentul CFI era de 1,04 miliarde dolari americani în peste 30 de proiecte, dintre care 55% reprezentau investiții în instituții financiare, iar restul de 45% reprezentau investiții în sectorul real.
Portofoliul excepțional al CFI se ridică la 954,48 milioane dolari americani, iar portofoliul angajat de CFI în România ocupă locul 1 în noua regiune a CFI din Europa.