Banca Mondială a confirmat luni că profesorul de economie de la Universitatea din New York, Paul Romer, va fi succesorul lui Kaushik Basu în funcţia de economist şef şi senior vicepreşedinte al Băncii Mondiale, potrivit Reuters.
Paul Romer este un susţinător al teoriei creşterii endogene, potrivit căreia investiţiile în capitalul uman, inovaţia şi cunoaştere au contribuţii semnificative la creşterea economică.
De asemenea, această teorie, la dezvoltarea căreia a contribuit şi Paul Romer în anii '80 şi '90, susţine că efectele secundare ale economiei bazate pe cunoaştere vor duce la dezvoltare economică şi că ritmul de creştere pe termen lung al unei economii poate fi stimulat prin măsuri de genul subvenţii pentru cercetare&dezvoltare şi educaţie.
”Suntem încântaţi de angajamentul lui Paul Romer în favoarea reducerii sărăciei şi inegalităţii, precum şi pentru găsirea unor soluţii inovative pe care să le putem adopta la scară largă”, a declarat preşedintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim.
Romer, în vârstă de 60 de ani, va prelua postul de economist şef al BM în luna septembrie. Numirea sa vine într-un moment în care oficialii Băncii Mondiale şi ai Fondului Monetar Internaţional sunt din ce în ce mai îngrijoraţi cu privire la încetinirea economiei mondiale şi schimburilor comerciale globale.