Dupa toate peripetiile prin care a trecut in ultimii ani, institutia cu sediul la Washington si-a luat masuri de prevedere. Este vorba despre faptul ca Banca Mondiala propune de data aceasta doua scenarii, unul optimist, celalalt pesimist. Mai precis, in functie de ritmul reformei economice, Romania poate primi, in urmatorii trei ani, fie cateva zeci de milioane de dolari, fie aproape un miliard de dolari. Banca Mondiala arata guvernului Nastase bucatica de zahar. Nici o institutie finantatoare mondiala nu a promis Romaniei imprumuturi de un mld. USD.
Pentru a ajunge sa apuce cubul de zahar, nu este nevoie ca guvernul Nastase sa faca minuni. Mai precis, nimic din ceea ce s-ar putea numi scenariul optimist nu este cu adevarat nou. Acordarea finantarii va fi conditionata de masuri de reforma care sunt inscrise de ani de zile in acordurile cu Banca Mondiala.
Sa le luam pe rand. Initierea proceselor de privatizare pentru marile intreprinderi care sunt in continuare cu capital de stat. Aceasta masura era cuprinsa intr-un program incheiat in urma cu patru ani cu Banca Mondiala. Mai nou, ministrul privatizarii, Ovidiu Musetescu, a anuntat ca Guvernul a initiat privatizarea unui pachet de 20 de societati comerciale mari. La punctul doi este cerut un calendar de reducere a platilor restante fata de sectorul energetic. Este posibil ca aceasta cerinta sa dea Guvernului multa bataie de cap. Sunt cativa ani de cand guvernele de la Bucuresti tot incearca sa diminueze blocajul financiar. Rezultatele nu sunt, deocamdata, vizibile. In al treilea rand, este cerut un acord irevocabil asupra metodei si calendarului de privatizare a Bancii Comerciale Romane si a CEC. In ceea ce priveste Banca Comerciala Romana, primii pasi pentru privatizare au fost deja facuti. CEC mai are de rezolvat o mare problema: implicarea in scandalul FNI.
In fine, Banca Mondiala mai cere imbunatatirea cadrului legal de supraveghere in sectorul financiar (o prevedere cu bataie clara spre caderea FNI si crahurile bancare din Romania), dezvoltarea unei strategii anticoruptie si adoptarea unei legislatii privind asistenta sociala. Este probabil ca acest ultim punct sa fie pe aceeasi lungime de unda cu guvernul Nastase. Programul, in totalitatea sa, pare usor de facut. Din pacate, toate guvernele de pana acum au promis, dar nu au realizat mare lucru.
Banca Mondiala ne flutura pe la nas un miliard de dolari
28 iunie 2001, 12:00
Ultima modificare în 28 iunie 2001, 15:00
Dupa toate peripetiile prin care a trecut in ultimii ani, institutia cu sediul la Washington si-a luat masuri de prevedere. Este vorba despre faptul ca Banca Mondiala propune de data aceasta doua scenarii, unul optimist, celalalt pesimist. Mai precis, in functie de ritmul reformei economice, Romania poate primi, in urmatorii trei ani, fie cateva zeci de milioane de dolari, fie aproape un miliard de dolari. Banca Mondiala arata guvernului Nastase bucatica de zahar. Nici o institutie finantatoare
Etichete: arhiva,
banca,
mondial
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook