Bombardamentele din Ucraina continuă și la momentul actual, iar în tot acest timp, o mare parte din țară este distrusă. Un semnal de alarmă în acest sens a venit de la președintele Băncii Mondiale, David Malpass.

Conform estimărilor făcute de acesta, până la momentul actual, la 8 săptămâni de când Rusia a început invazia, pagubele aduse clădirilor și infrastructurii Ucrainei au ajuns la aproximativ 60 de miliarde de dolari și vor crește și mai mult pe măsură ce războiul continuă, scrie Reuters.

Precizările acestuia au fost făcute în cadrul unei conferințe a Băncii Mondiale, în care s-au discutat nevoile de asistență financiară ale Ucrainei. „Desigur, războiul este încă în desfășurare, așa că aceste costuri sunt în creștere”, a spus Malpass.

Anunțul făcut de președintele Băncii Mondiale pare să fie susținut și de către președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. În cel mai recent discurs virtual al său, acesta a vorbit despre costurile mari, dar și despre nevoia de finanțare de care Ucraina are nevoie.

Oficialul declara atunci că Ucraina are nevoie de 7 miliarde de dolari pe lună pentru a compensa pierderile economice cauzate de invazia Rusiei în țara sa. „Și vom avea nevoie de sute de miliarde de dolari pentru a reconstrui toate acestea mai târziu”, a spus Zelenski.

Valorea pagubelor din Ucraina crește constant

În cadrul acelorlași declarații, liderul de la Kiev a făcut și un apel la comunitatea globală în ceea ce privește excluderea rapidă a Rusiei din instituțiile financiare internaționale, inclusiv Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional și altele. Totodată, el mai preciza și că toate țările „trebuie să fie pregătite imediat să rupă toate relațiile cu Rusia”.

În același timp, Zelenski a mai spus că a cerut țărilor care au impus sancțiuni și înghețarea activelor rusești să folosească acești bani pentru a ajuta la reconstrucția Ucrainei după război și pentru a plăti pentru pierderile suferite de alte țări.

Și premierul ucrainean Denys Shmyhal, declara că PIB-ul Ucrainei ar putea scădea cu 30% până la 50%, pierderile directe și indirecte totalizând 560 de miliarde de dolari până în prezent.

Potrivit oficialului ucrainean, în cazul în care conflictul militar nu se va opri, creșterile ar putea ajunge la valori dramatice. „Dacă nu oprim acest război împreună, pierderile vor crește dramatic”, a declarat Shmyhal, subliniind faptul că Ucraina va avea nevoie de un plan de reconstrucție similar Planului Marshall de după cel de-al Doilea Război Mondial, care a ajutat la reconstrucția unei Europe devastate de război.

Rusia ar trebui să suporte costurile pagubelor

La rândul său, în cadrul conferinței de presă, Yellen a spus că Rusia ar trebui să suporte o parte din costurile de reconstrucție ale Ucrainei, în contextul în care acestea se ridică la valori fără precedent. „Este clar că costurile de reconstrucție, în cele din urmă, în Ucraina vor fi enorme”, a spus Yellen.

De cealaltă parte însă, aceasta a avertizat și în legătură cu ajutorul venit din alte părți. Mai exact, Yellen susține că utilizarea rezervelor confiscate ale băncii centrale ruse în Statele Unite pentru a reconstrui Ucraina ar fi un „pas semnificativ” care ar necesita discuții și un acord cu partenerii internaționali.

„Este ceva la care ar trebui să vă gândiți cu atenție, la ce consecințe poate avea. Nu aș vrea să fac acest lucru cu ușurință”, a spus aceasta.