Se pare că economia Moldovei a înregistrat un progres considerabil în anul 2021. Banca Mondială a transmis că vede o creștere economică de până la 6,8% pentru țara vecină pentru anul trecut. Raportul a fost publicat în ediția din ianuarie a Perspectivelor Economice Globale.
În 2023, cea mai importantă instituție financiară de pe glob se așteaptă la o creștere economică de 4,4% pentru Moldova. Din punct de vedere regional, zona Europei de Est este cea mai slab dezvoltată din subregiunile Europei și Asiei Centrale. Pentru întreaga regiune se prevede o creștere economică de 1,4% în anul 2022, în scădere față de creșterea preconizată de 3,1% în 2021.
„Presupunând că tensiunile geopolitice nu vor continua să crească, îmbunătăţirea cererii interne ar trebui să contribuie la creşterea producţiei în Europa de Est la 3,2% în 2023. Perspectivele de creştere pe termen mai lung sunt limitate de derularea lentă a reformelor, care împiedică concurenţa şi dezvoltarea sectorului privat”, se precizează în raportul Băncii Mondiale.
Creșterea economică depinde de stabilitatea regională
Fluxurile economice din regiune sunt puternic influențate de evoluțiile geopolitice și de tensiunile dintre state. Aici putem menționa situația din Ucraina, care este interpretată de către analiști drept cea mai mare provocare strategică și economică pentru Europa de Est în anul 2022. Pe de altă parte și sancțiunile economice asupra Belarusului motivează Banca Mondială în a se aștepta la o contractare a economiei locale și regionale.
Această prognoză vine în contextul în care Comisia Europeană a propus adoptarea unui plan de asistență macro-financiară pentru Moldova în valoare de 150 milioane de euro. 30 de milioane de euro vor fi acordate sub forma de granturi și până la 120 de milioane de euro vor fi împrumuturi pe termen mediu garantate de Uniunea Europeană.
În trecut au mai existat încă două planuri similare prin care Comisia Europeană a acordat investiții de 160 milioane de euro din 2017 până în prezent Moldovei. Cea mai mare provocare pentru guvernul de la Chișinău este de a cheltui acești bani într-un mod corespunzător, de a-i investi astfel încât să se întoarcă înapoi în economie.