În opinia reprezentantului Băncii Mondiale, soluţia este ca toţi cei care sunt activi pe piaţa muncii să contribuie la fondurile private de pensii, dar să apeleze în acelaşi timp şi la produsele bancare de economisire, scrie Mediafax.
„În prezent, în România, raportul dintre beneficiar şi contributor este de unu la unu, cel mai scăzut din Europa. Italia se poziţionează înaintea noastră, cu doi contributori la un beneficiar”, a spus Cătălin Păuna.
„E clar că pensile publice sunt mici şi vor rămâne mici în multe ţări, în special din cauza îmbătrânirii populaţiei şi a raportului nefavorabil dintre numărul de contributori şi de beneficiari. În plus, nu mai există securitatea locului de muncă şi deci nu mai există o contribuţie pe o perioadă lungă de timp. Toate acestea pun presiune pe fondurile publice de pensii, care trebuiesc completate cu resurse private: pensii private şi, de ce nu, o combinaţie a acestora cu produsele de economisire”, a adăugat Păuna.
Deputații au votat mărirea salariilor și pensiilor
La începutul acestei luni, în ciuda avertismentelor serioase venite dinspre Guvern, Banca Națională a României și numeroși analiști economici, Camera Deputaților a dat votul final asupra majorării salariilor din sănătate și educație.
În aceeași zi, de Senat au trecut, fără vreo dezbatere, două proiecte de lege de majorare a pensiilor foștilor cooperatiști, respectiv a punctului de pensie. Impactul pe care îl vor avea asupra economiei toate aceste măsuri adoptate înainte de intrarea în perioada oficială de campanie electorală este greu de anticipat. Se știe însă că doar pentru creșterea cu 15% a salariilor din sănătate și educație ar fi vorba de un impact bugetar de 3-4 miliarde de lei.
Punctul de pensie, majorat cu 23%. Senatul a adoptat, tot astăzi, fără niciun fel de dezbatere proiectul de lege inițiat de aleși PSD, ALDE și ex-UNPR privind majorarea punctului de pensie. De la 1 ianuarie 2017, acesta ar urma să fie 40% din salariul mediu brut, ceea ce ar însemna o creștere a pensiilor cu circa 23%. De la 1 iulie 2017, punctul de pensie ar urma să ajungă la 45% din salariul mediu brut.
În prezent, punctul de pensie este de 871,7 lei, legea în vigoare spunând că el se modifică astfel încât să compenseze 100% din rata inflației plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut. Luând în considerare că salariul mediu brut pe țară a fost în ianuarie 2016 de 2.688 lei, rezultă că punctul de pensie ar trebui să fie de 1.075,2 lei, adică mai mare cu 23% decât este în prezent.
Proiectul de lege a fost inițiat de senatorul ALDE Cristiana Anghel, dar a fost semnat de zeci de parlamentari de la PSD, ALDE, ex-UNPR și minorități (printre care Ecaterina Andronescu, Titus Corlățean, Corneliu Dobrițoiu, Șerban Nicolae, Eugen Orlando Teodorovici și Nicolae Bănicioiu).
Consiliul Economic și Social a avizat favorabil proiectul, dar Guvernul a anunțat că nu susține o astfel de măsură. Printre motivele invocate s-au numărat consecințele asupra cheltuielilor bugetului asigurărilor sociale și, implicit, asupra deficitului bugetar, precum și riscul de a apărea fenomenul denumit „capcana pensiei” (angajați care vor prefera să iasă la pensie, chiar și anticipat, în loc să rămână pe piața muncii).
„O astfel de proporție ar situa România pe primul loc în cadrul Uniunii Europene și ar fi în totală discordanță cu situația macroeconomică reală. În acest context, este de menționat să raportul dintre pensia medie și câștigul salarial mediu brut, de 38%, pare mai redus în România și din cauza proporției mai ridicate a pensionarilor fără vechime completă față de cei pensionați pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare”, se arată în avizul negativ al Executivului.
Pentru ca majorarea punctului de pensie să intre efectiv în vigoare ar fi necesar ca deputații să aprobe și ei proiectul de lege al PSD, ALDE și ex-UNPR.
Pensii de 500 de lei pentru foștii cooperatiști. Tot fără dezbatere și tot azi, Senatul a adoptat proiectul de lege care prevede majorarea de la 400 la 500 de lei a pensiilor foștilor membri ai cooperativelor agricole.
Inițiat de deputatul Luminița Adam Pachel și semnat ulterior de mai mulți parlamentari ai fostului UNPR („înghițit” de PMP), proiectul a fost avizat negativ de Guvern, printre motive figurând și acela că „efortul financiar ar fi considerabil, cu consecințe majore asupra sustenabilități sistemului public de pensii”.