Scumpirea împrumuturilor, dificultăţi în accesarea finanţărilor şi probleme pentru exportatori. Acestea sunt cele mai importante efecte pe care România riscă să le resimtă prin contaminarea la problemele din statele dezvoltate ale Europei, potrivit Băncii Mondiale.
În raportul „Perspective economice globale în 2012”, instituţia avertizează ţările în curs de dezvoltare să se pregătească pentru a face faţă şi mai multor riscuri cauzate de criza datoriilor şi încetinirea creşterii din zona euro, chiar dacă multe au perspective de creştere mai bune decât statele bogate.
Primele semne de contaminare la criza datoriilor din UE au apărut odată cu creşterea primelor de risc pentru împrumuturile ţărilor din regiune la asigurările Credit Default Swaps (CDS), cele mai afectate fiind ţările în curs de dezvoltare din Europa şi Asia Centrală. România, alături de Ucraina, Bulgaria şi Kazahstan a avut cele mai mari creşteri ale primelor de risc faţă de luna iulie a anului trecut, arată Banca Mondială. Aversiunea crescută faţă de risc a condus la un declin accelerat al burselor în aceeaşi perioadă, cele mai mari căderi înregistrându-se în Ucraina, Serbia, Bulgaria şi Lituania. Deşi situaţia bugetelor de stat a continuat să se îmbunătăţească în 2011, ţările din regiune dispun de puţin spaţiu fiscal pentru susţinerea creşterii, precizează raportul citat.
Un alt risc major pentru România provine din legăturile puternice cu băncile europene, atât în privinţa deţinerilor de capital la băncile locale, cât şi pentru finanţarea zilnică. Expunerile băncilor europene sunt mari în special în Letonia, România, Bulgaria, Lituania şi Albania raportat la dimensiunea economiilor respective. Dacă se vor agrava problemele băncilor mamă sau dacă se vor înăspri condiţiile de creditare, transmiterea acestor condiţii pe pieţele financiare din ţările în curs de dezvoltare din Europa şi Asia Centrală pot fi foarte vătămătoare, arată Banca Mondială.
Datoria publică pe termen scurt şi nevoile de finanţare a deficitului de cont curent crează alte două riscuri majore. Mai multe ţări din regiune sunt vulnerabile la aversiunea crescută faţă de risc a investitorilor străini , dar şi a celor locali. În cazul în care condiţiile se vor deteriora substanţial, fluxurile internaţionale de capital vor slăbi şi mai mult iar costul împrumuturilor poate creşte considerabill. Ţările cu niveluri mari ale datoriei pe termen scurt, cum este şi România, şi cele cu deficite mari de cont curent sunt în mod particular vulnerabile la o astfel de înăsprire a condiţiilor de finanţare.
Declinul cererii de consum în Europa crează vulnerabilităţi majore pentru ţările în curs de dezvoltare care se bazează pe exporturile în regiune. Banca Mondială arată că riscul este ridicat în special pentru România, Lituania şi Letonia.
Alte riscuri pot veni din reducerea sumelor trimise în ţările în curs de dezvoltare de cetăţenii plecaţi la lucru în străinătate, cu atât mai mult cu cât 40% din acestea provin din statele dezvoltate ale Europei.
Riscurile de contaminare la problemele zonei euro reduc perspectivele de creştere ale statelor în curs de dezvoltare care deveniseră, de altfel, mult mai bune. Creşterea PIB în 2011 a rămas stabilă la 5,3% pentru cele din Europa şi Asia Centrală, în ciuda efectelor crizei globale şi a scăderii cererii externe. Chiar dacă regiunea a fost afectată în cet de-al doilea trimestru al anului trecut, trimestrul trei a avut o activitate economică robustă, susţinută de o cerere internă importantă, în special în Rusia, România şi Turcia, arată Banca Mondială. Producţia industrială şi-a revenit în octombrie, România având printre cele mai bune rezultate, alături de Ucraina şi Turcia.
Pentru anul acesta, Banca Mondială estimează o creştere a PIB de 1,5% pentru România, sub nivelul de 2,1% anticipat de Guvern la fundamentarea bugetului de stat, avansul urmând să ajungă la 3% în 2013.