Peste 100 de milioane de oameni ar putea fi împinşi spre sărăcie până în 2030 dacă nu se adoptă măsuri adecvate pentru a-i feri pe săraci de efectele fenomenelor meteo extreme şi a schimbărilor climatice, se arată într-un raport al Băncii Mondiale, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Conform Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, adoptată de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, toate ţările s-au angajat să pună capăt sărăciei în toate dimensiunile sale şi în toate formele sale. Acest obiectiv, susţine BM, ar fi imposibil de realizat dacă nu se va ţine cont de încălzirea globală şi efectele sale asupra săracilor.
Dar planurile mai ambiţioase de a menţine creşterea temperaturii pe plan global în limita acceptată de 2 grade Celsius trebuie adoptate astfel încât efectele negative asupra săracilor să fie amortizate. 'Schimbările climatice îi afectează cel mai mult pe cei mai săraci şi provocarea cu care ne confruntăm acum este protejarea a zeci de milioane de oameni care riscă să ajungă la pragul sărăciei extreme din cauza schimbărilor climatice', a avertizat preşedintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim.
Instituţia estimează că numărul săracilor va creşte cu 100 de milioane până în 2030, pe lângă cei 900 de milioane care ar urma să trăiască în condiţii de sărăcie extremă dacă vor încetini progresele în dezvoltare. Pentru 2015, Banca Mondială se aşteaptă ca numărul persoanelor sărace să ajungă la 702 milioane.
Cei săraci sunt deja afectaţi de schimbările climatice, din cauza reducerii productivităţii culturilor de cereale, a inundaţiilor şi a ameninţării unor boli, cum ar fi malaria, a apreciat John Roome, director specializat pe schimbări climatice în cadrul BM. 'Problemele care definesc generaţia noastră sunt ţinerea sub control a schimbărilor climatice şi eradicarea sărăciei. Cel mai bun mod de a acţiona este îmbinarea celor două probleme într-o strategie integrată', a declarat John Roome.
Banca Mondială susţine că trebuie adoptate măsuri de asigurare a îngrijirii sănătăţii pentru toţi cetăţenii, trebuie îmbunătăţite măsurile de apărare împotriva inundaţiilor şi cele care anunţă rapid fenomenele meteo extreme, pentru a preveni sau compensa majoritatea efectelor negative ale schimbărilor climatice asupra săracilor în următorii 15 ani.
Şi secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut accelerarea ritmului de negociere în problema combaterii schimbărilor climatice, înaintea conferinţei mondiale privind schimbările climatice ce va fi organizată de ONU la Paris, între 30 noiembrie şi 11 decembrie. Principalul obiectiv este încheierea unui acord vizând limitarea creşterii temperaturii planetei la 2 grade Celsius până la sfârşitul acestui secol în raport cu epoca preindustrială. AGERPRES