Recomandările Băncii Mondiale au fost făcute într-un raport finalizat în vara anului trecut, de care Guvernul se foloseşte pentru a elabora strategia naţională de locuire, proiect care va veni cu un pachet de măsuri legislative şi un program de investiţii. Strategia ar trebui să intre în dezbatere publică în maxim două luni, potrivit reprezentanţilor Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
Autorii raportului menţionat arată faptul că, deşi legea prevede în mod clar că asociaţiile de proprietari sunt responsabile cu întreţinerea spaţiilor comune în blocuri, acestea deseori refuză să investească în îmbunătăţirea spaţiilor respective sau în reabilitarea termică a acestora – având uneori aşteptarea falsă că autorităţile locale vor interveni şi le vor acorda ajutor.
„Din cauza acestui gen de atitudine, măsurile de eficienţă energetică şi alte măsuri de întreţinere şi modernizare sunt implementate doar pentru locuinţele individuale, nu şi pentru spaţiile comune, ceea ce poate genera o pierdere de căldură din locuinţe în spaţiile comune, precum şi un aspect neîngrijit al spaţiilor comune şi în consecinţă pierderea sentimentului de mândrie civică“, precizează instituţia financiară internaţională.
În majoritatea cazurilor, îmbunătăţirea clădirilor în întregime înseamnă investiţii de capital iniţiale puţin mai mari, însă o rentabilitate mai bună pe termen lung, sugerează autorii raportului.
Banca Mondială susţine că unele autorităţi locale încheie acorduri negociate cu asociaţiile de proprietari pentru a investi în reabilitarea spaţiilor comune în același timp cu reabilitarea locuinţelor, model care ar putea fi extins şi finanţat din fonduri europene.
Raportul citat mai precizează faptul că în Cehia, există două scheme de sprijinire a modernizării şi renovării blocurilor cu mai multe etaje, construite din materiale prefabricate în perioada comunistă în care îşi au sediul multe cooperative. Primul program a fost iniţiat în 1997 şi oferă granturi pentru modernizări tehnice urgente în valoare de până la 40% din costul bugetat. Al doilea program are ca obiectiv modernizarea şi renovarea locuinţelor şi este proiectat ca o subvenţie cu dobândă şi o garanţie din partea Băncii de dezvoltare a garanţiilor din Cehia. În 2006, prevederile programului făceau ca efectiv creditele de pe piaţă să nu poarte dobândă.