Remitenţele trimise către Europa şi Asia Centrală (ECA) au crescut cu aproximativ 6% anul trecut, la 65 miliarde de dolari, arată un raport publicat de Banca Mondială (BM).
Vine declinul declinelor
Astfel, în topul celor mai mari transferuri de bani în regiune, România se află pe locul al treilea, cu 7,2 miliarde de dolari, primele două locuri fiind ocupate de Ucraina (15,8 miliarde de dolari) și Rusia (10,6 miliarde de dolari). În 2020, Europa şi Asia Centrală ar urma să înregistreze cel mai semnificativ declin al remitenţelor – de aproximativ 28%, din cauza efectelor pandemiei de coronavirus (COVID-19) şi a scăderii preţului la ţiţei, apreciază Banca Mondială.
Recesiunea, la orizont
Azerbaidjan, Kazahstan şi Rusia, cei mai mari producători de ţiţei din regiune, ar urma să înregistreze scăderi semnificative ale veniturilor la buget, ceea ce va spori presiunile asupra monedelor lor şi, posibil, ar putea duce la recesiune. În special remitenţele către Asia Centrală vor fi afectate, din cauza deprecierii rublei ruseşti faţă de dolar.
Mai puțin cu 20%
Pe plan global, remitenţele ar urma să scadă cu 142 miliarde de dolari în 2020, cel mai semnificativ declin din istoria recentă, din cauza efectelor epidemiei. Scăderea de aproape 20% a sumelor de bani trimise de migranţi acasă va fi cauzată de reducerea salariilor şi a nivelului angajărilor de peste hotare, se arată în raportul Băncii Mondiale.
Un milliard de venetici
„Remitenţele sunt o sursă vitală de venit pentru ţările în curs de dezvoltare. Actuala recesiune provocată de epidemie va afecta semnificativ capacitatea de a trimite bani acasă şi de aceea va fi extrem de important să scurtăm perioada de redresare pentru statele dezvoltate”, a afirmat David Malpass, preşedintele Băncii Mondiale. Se estimează că peste un miliard de migranţi – aproximativ 270 de milioane care lucrează în afara ţărilor lor natale şi 760 de milioane migranţi interni – au ajutat la hrănirea, îmbrăcarea şi adăpostirea a trei persoane din locul lor natal, a declarat, pentru Reuters, Dilip Ratha, autorul raportului Băncii Mondiale. „Luăm în considerare o treime din omenire”, a declarat oficialul BM.
Vulnerabilitate mare
Iar aceşti angajaţi sunt şi mai vulnerabili în perioada crizelor. Este cea mai semnificativă scădere a remitenţelor până în acest moment din 1980, de când Banca Mondială raportează aceste date, a explicat Ratha. După declinul din 2016, provocat în principal de preţul scăzut al ţiţeiului, remitenţele au crescut, ajungând anul trecut la 714 miliarde de dolari, dar în 2020 ar urma să scadă la 572 de miliarde de dolari.
2021 va fi mai bun
Pentru statele cu venituri scăzute şi medii, unde ajung majoritatea sumelor de bani, remitenţele vor scădea cu 19,7%, la 445 miliarde de dolari în 2020, de la nivelul record de 554 miliarde de dolari în 2019. „Criza economică provocată de pandemie va reduce semnificativ veniturile migranţilor şi capacitatea lor de a trimite bani acasă”, a declarat Ratha. Dar Banca Mondială se aşteaptă la o redresare a remitenţelor în 2021, când ar urma să crească cu peste 5%, la 602 miliarde de dolari.