Costurile de reconstrucție, în continuă creștere în Ucraina
După trei ani de război declanșat de invazia rusă, Ucraina va avea nevoie de 524 de miliarde de dolari (506 miliarde de euro) pentru redresare și reconstrucție, potrivit unei noi estimări publicate de Banca Mondială, în colaborare cu ONU, Comisia Europeană și guvernul ucrainean.
Această sumă, calculată pe o perioadă de 10 ani, este de aproape 2,8 ori mai mare decât PIB-ul Ucrainei pentru 2024.
Comisarul european pentru extindere, Marta Kos, a subliniat că această evaluare reflectă pagubele extraordinare provocate de Rusia în Ucraina. De altfel, estimările anterioare arătau o creștere constantă a costurilor:
- Februarie 2023: 392 de miliarde de euro
- Martie 2024: 464 de miliarde de euro
- Martie 2025: 506 miliarde de euro
Prim-ministrul ucrainean Denis Șmîhal a declarat că nevoile Ucrainei în materie de reconstrucție continuă să crească din cauza atacurilor neîncetate ale Rusiei, care au distrus infrastructura și au afectat milioane de oameni.
Regiunile cele mai afectate
Potrivit raportului, aproape trei sferturi din pagube s-au acumulat în zonele de conflict, cele mai afectate fiind:
- Donețk, Harkov, Lugansk (estul Ucrainei)
- Zaporojie și Herson (sudul Ucrainei)
- Regiunea Kiev, vizată aproape zilnic de atacuri
În total, 13% din fondul imobiliar din Ucraina a fost distrus sau grav avariat, afectând peste 2,5 milioane de gospodării.
Rusia ar putea permite utilizarea activelor înghețate pentru reconstrucție
Conform unor surse citate de Reuters, Rusia ar putea fi de acord ca activele sale înghețate în Europa – estimate la aproximativ 300 de miliarde de dolari – să fie utilizate pentru reconstrucția din Ucraina. Însă, Moscova ar putea insista ca o parte din acești bani să fie folosită în regiunile ucrainene aflate sub control rusesc.
După invazia din februarie 2022, SUA și aliații săi au impus sancțiuni asupra Băncii Centrale a Rusiei și Ministerului de Finanțe rus.
Aproximativ 300-350 de miliarde de dolari în active suverane rusești au fost blocate în Occident, dintre care două treimi se află în Uniunea Europeană. Principalele depozite ale acestor fonduri sunt în instituții financiare precum Euroclear din Belgia.
Primele discuții directe între SUA și Rusia despre un posibil acord de pace
Recent, SUA și Rusia au avut primele discuții față în față privind încetarea războiului, în cadrul unei întâlniri desfășurate în Arabia Saudită. Președinții celor două țări și-au exprimat speranța că vor avea o întâlnire oficială în curând.
În acest context, Rusia explorează posibilitatea de a propune utilizarea unei mari părți din activele sale înghețate ca parte a unui potențial acord de pace, dar detaliile rămân neclare.