Banca Mondială: Ucraina va avea nevoie de 105 miliarde dolari pentru a-și reface infrastructura, după război

Un raport publicat de Banca Mondială, guvernul ucrainean și Comisia Europeană arată că reconstrucţia Ucrainei, după invazia rusă, ar putea costa 349 de miliarde de dolari. Această sumă va creşte în lunile următoare, pe măsură ce războiul va continua.

Raportul precizează că nevoile de restaurare și reconstrucție în sectoarele social, industrial și în infrastructură sunt de 1,5 ori mai mari decât produsul intern brut al Ucrainei din 2021. În următorii trei ani, Ucraina va avea nevoie de 105 miliarde de dolari pentru a satisface nevoile urgente, cum ar fi reconstruirea infrastructurii şcolare și sanitare.

De asemenea, Ucraina trebuie să se pregătească pentru iarna viitoare, prin restabilirea încălzirii și a energiei în locuințe, sprijinirea agriculturii și repararea rutelor esenţiale de transport. Mai necesită cheltuieli deminarea și îndepărtarea molozului de la clădirile prăbușite în urma bombardamentelor.

Invazia Rusiei a provocat pagube directe de peste 97 de miliarde de dolari Ucrainei până la 1 iunie, cel mai mult având de suferit fondul de locuințe (40% din valoarea totală a pagubelor), domeniul transporturilor (31%), comerțul și sfera industrială (10%). Regiunile Donețk, Luhansk și Harkiv sunt cele mai afectate, urmate de regiunile Kiev, Cernihiv și Zaporijjia. Drept urmare, prejudiciul total ajunge la aproape 252 de miliarde de dolari, relatează SLOVO I DILO.

Despre Banca Mondială

Banca Mondială (The World Bank) este o bancă susținută cu finanțări internaționale care oferă asistență și tehnică statelor care se confruntă cu probleme financiare sau care se află în curs de dezvoltare economică. Grupul Băncii Mondiale este o instituție formată din alte cinci bănci financiare internaționale, și anume:

  • Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare – BIRD (International Bank for Reconstruction and Development);
  • Corporația Financiară Internațională – IFC (International Finance Corporation);
  • Asociația Internațională de Dezvoltare – IDA (International Development Association);
  • Agenția de Garantare Multilaterală a Investițiilor – MIGA (Multilateral Investment Guarantee Agency);
  • Centrul Internațional de Reglementare a Diferendelor din Domeniul Investițiilor – ICSID (International Center for Settlement of Investments Disputes);

Fiecare instituție în parte are un rol distinct în lupta împotriva sărăciei și îmbunătățirea condițiilor de viață pentru populația din statele în curs de dezvoltare economică. Termenul generic de Banca Mondială se referă în principal la BIRD și IDA.