‘ O lume scăpată de sărăcie şi de excluziune economică este la îndemâna noastră (…). Atingerea acestui obiectiv va cere eforturi extraordinare’, a declarat preşedintele Băncii Mondiale, cu ocazia unui discurs pronunţat la Universitatea Georgetown din Washington.
Jim Yong-Kim propune ca, cu ajutorul celor 188 de state membre, Banca Mondială să reducă proporţia persoanelor care trăiesc cu sub 1,25 dolari pe zi, de la 21% în 2010 la 3% în 2030.
‘Sub pragul de 3%, provocarea reprezentată de sărăcie îşi va schimba complet natura. Centrul acţiunii noastre va trece de la măsuri structurale la măsuri ţintite asupra unor grupuri mici (…). Lupta împotriva sărăciei în masă, pe care ţările o duc de secole, va fi câştigată’, a estimat Kim.
Comunitatea internaţională a definit deja în 2010 opt obiective ale mileniului dezvoltării (OMD) de atins până în 2015. Unul dintre acestea, reducerea la jumătate a sărăciei, a fost deja realizat în 2010, cu cinci ani mai devreme, a subliniat Jim Yong-Kim.
În discursul său, acesta a stabilit şi un al doilea obiectiv, de creştere a veniturilor a 40% dintre locuitorii cei mai săraci ai fiecărui stat.
Pentru atingerea acestui dublu obiectiv, preşedintele Băncii Mondiale consideră necesară accelerarea creşterii economice, mai ales în Asia de Sud şi în Africa subsahariană, şi avertizează asupra ‘şocurilor potenţiale’ care ar putea pune în pericol acest efort: catastrofe climatice, o nouă criză financiară sau alimentară.
‘Schimbările climatice nu sunt o provocare de mediu, ci o ameninţare capitală asupra dezvoltării economice şi luptei împotriva sărăciei’, a subliniat preşedintele Băncii Mondiale, făcându-se ecoul unui recent raport al instituţiei pe care o conduce.
‘Aşa cum arată recentele evenimente din Cipru, este prea devreme pentru a striga ‘Victorie!”, a estimat Kim, menţionând că austeritatea continuă ‘să apese asupra creşterii’ economice în ţările bogate.
Banca Mondială va prezenta un raport anual asupra noilor obiective, pentru a evalua progresele şi a identifica deficienţele apărute, a promis Jim Yong-Kim.
SURSA: AGERPRES