Aflata in fata unei multimi de framantari sociale legate de cresterea preturilor la alimente, Comunitatea Internationala a recunoscut la reuniunea de la Washington ca trebuie luata de urgenta o pozitie in acest sens, care trebuie pusa apoi in aplicare.

"Trebuie sa hranim gurile infometate" a declarat presedintele Bancii Mondiale, Rober Zoellick, in cadrul reuniunii de la Washington.

De asemenea, premierul britanic a promis sa ridice problema si in summit-ul G8, care va avea loc in iunie, insa Zoellick a aratat ca lucrurile nu pot astepta pana atunci.

Conform Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura, mai mult de 37 de state sunt grav amenintate de criza alimentara.

In Haiti, 10 zile de tulburari marcate de moartea a 6 persoane, a dus la demisia primului ministru. Alte miscari de protest au avut loc in Egipt, Niger, Indonezia si Burkina Faso.

Un factor care a dus la aceasta situatie este politica favorabila dusa de unele state dezvoltate fata de biocarburanti. Un oficial al ONU a declarat ca la ora actuala biocarburantii reprezinta o adevarata crima impotriva umanitatii.

Data: 14 aprilie 2008

Sursa: Capital.fr