Recenta solicitare a Băncii Centrale Europene ca Banca Monte dei Paschi di Siena SpA (BMPS) să-şi majoreze capitalul cu 8,8 miliarde de euro va face din creditorul italian unul "hipercapitalizat", dar nu "supracapitalizat", a afirmat, joi, ministrul Economiei, Pier Carlo Padoan, transmite Reuters.
Salvarea de către Guvernul de la Roma a celei mai vechi bănci din lume va reprezenta un exemplu pentru rezolvarea viitoarelor probleme bancare în restul Europei, a declarat Pier Carlo Padoan, într-un interviu acordat publicaţiei italiene Il Sole 24 Ore.
"Nu se pune problema delistării băncii şi sperăm că acţiunile băncii – suspendate de la tranzacţionare săptămâna trecută – vor fi din nou tranzacţionate la Bursa de la Milano de îndată ce va fi posibil", a explicat oficialul italian.
Banca Centrală Europeană estimează că Banca Monte dei Paschi di Siena SpA ar avea nevoie de un plan de salvare în valoare de 8,8 miliarde de euro, spre deosebire de cele cinci miliarde de euro considerate necesare până acum pentru recapitalizarea celei de a treia bănci italiene.
Cifra de 8,8 miliarde de euro nu poate fi contestată, a precizat Padoan, adăugând că ar fi fost "folositor, dacă nu amabil" să fie explicate mai detaliat criteriile pe baza cărora s-au realizat estimările BCE.
Directorul general Marco Morelli va rămâne în continuare la conducerea BMPS după recapitalizare, a dat asigurări ministrul italian al Economiei.
Săptămâna trecută, Executivul italian a anunţat că va adopta un plan de salvare, a cărui sumă nu a fost însă precizată pentru Banca Monte dei Paschi, urmând ca, la finalul operaţiunii, Trezoreria italiană să devină principalul acţionar al băncii.
Guvernul de la Roma a dat asigurări că va acţiona în conformitate cu reglementările UE, ceea ce înseamnă că unii deţinători de bonduri Monte dei Paschi vor fi forţaţi să accepte pierderi, iar contribuabilii să nu fie nevoiţi să achite întreaga sumă necesară pentru salvarea băncii.
Un eventual faliment al Monte dei Paschi ar pune în pericol economiile a zeci de mii de italieni şi, de asemenea, ar avea repercusiuni asupra întregului sector bancar italian, care are credite neperformante de 360 de miliarde de euro, aproape o treime din totalul întregii zone euro. Agerpres