În al doilea trimestru al acestui an, Banca Naţionala a Elveţiei a pierdut 8,08 miliarde de franci de pe urma poziţiilor sale valutare de 742 de miliarde de franci, odată cu scăderea preţurilor obligaţiunilor pe măsură ce investitorii s-au temut de noi majorări de dobânzi din partea Rezervei Federale americane, Băncii Centrale Europene şi altor bănci centrale.
SNB a pierdut 13,20 miliarde de franci în al doilea trimestru din 2023
SNB a pierdut, totodată, 3,14 miliarde de franci de pe urma deţinerilor de aur în trimestrul al doilea, după ce preţurile mai mici au redus valoarea celor 1.040 de tone de aur pe care le deţine, potrivit Reuters.
Pierderile de 13,20 miliarde de franci (15,14 de miliarde de dolari) din perioada aprilie-iunie 2023 contrastează cu profitul de 26,9 miliarde de franci din primele trei luni ale anului. Din această cauză, profitul generat de SNB în prima jumătate a anului s-a redus până la 13,7 miliarde de franci.
Banca Națională a Elveției are, din punct de vedere legal, statutul unei corporaţii în care majoritatea acţiunilor sunt deţinute de Guvernul federal elveţian şi cele 26 de cantoane. Totodată, există aproximativ 2.000 de investitori privaţi primesc dividende și beneficiază de drepturi de vot extrem de limitate. SNB a înregistrat în 2022 pierderi de 132,5 miliarde de franci (141,54 de miliarde de dolari), cele mai mari din istoria sa de 115 ani, după un profit de 26,3 miliarde franci în 2021.
Criza Credit Suisse ar trebui să fie privită ca o lecție
Vă reamintim că la sfârșitul lunii iunie, Banca Națională a Elveției (SNB) a transmis că trebuie să se învețe o lecție din criza Credit Suisse, care a dus la căderea acesteia și salvarea forțată de către rivala sa, UBS. Instituția a mai precizat că ia în calcul măsuri pentru a preveni astfel de situații pe viitor.
”Aceste măsuri trebuie să întărească rezilienţa băncilor, pentru a preveni pierderea încrederii ori de câte ori este posibil şi pentru a asigura o gamă largă de opţiuni eficiente de stabilizare, redresare sau lichidare a unei bănci de importanţă sistemică în cazul unei crize”, a transmis Banca Națională a Elveției în raportul său privind stabilitatea financiară în 2023.
SNB propune ca pe viitor, să se solicite pregătirea unei cantități mai mici de active care ar putea fi gajate pentru băncile centrale, pentru a ajuta băncile să acceseze lichidități de urgență, în cazul în care clienții îngrijorați ar retrage rapid numerar, relatează Reuters.