Țara este deja în deflație. Francul elvețian sa încheiat ziua de joi la o cota cu 13% mai mare după Banca Centrală elveţiană a abandonat eforturile sale din ultimii trei ani de a-și apăra moneda aflată la 1,20 euro.
"Avem din nou un curs de schimb liber", a declarat președintele SNB, Thomas Jordan.
Este foarte adevărat, dar nimeni nu este păcălit de încercarea Băncii elveţiene de a transforma incidentul financiar de joi într-unul nevinovat.
Deutsche Bank afirmă că ceea ce s-a întâmplat reprezintă "O puternică lovitură la adresa credibilităţii lor".
Declarația oficială a susținut că pragul valutar nu mai este necesar, iar "supraevaluarea a scăzut de la introducerea cursului de schimb minim". Dar aceste vorbe sunt praf în ochi.
"Trebuie să arunce prosopul. Nu mai pot ţine pasul", a declarat David Owen, de la Jefferies Fixed Income." Ceea ce s-a întâmplat va provoca dureri extrem de mari unor părți ale economiei elvețiene, dar Banca Centrală elveţiană este blocată."
De-a lungul anului trecut, francul s-a aflat la un nivel comercial de bază ponderat. Chiar înainte de evenimentele de joi dimineață, cursul de schimb a fost cu 25% peste medie, timp de un deceniu. În prezent, este cu 40% mai mare. Acum o lună, SNB a susținut în raportul său trimestrial că pragul valutar trebuie să oprească Elveția să cadă în deflaţie.
"Având în vedere riscurile de deflație sporite, rata de schimb minimă rămâne instrumentul cheie pentru asigurarea unor condiții monetare adecvate. O apreciere în continuare a francului elvețian ar avea un impact major asupra salariilor și structurilor de prețuri. Companiile din Elveția ar fi obligate să reducă drastic costurile din nou pentru a rămâne competitive."
Declarația a fost adevarată la acea vreme. Amenințarea este mult mai mare acum şi a fost făcută clară prin urletele de protest ale sectorul de export elvețian. Nick Hayek, șef de Swatch Group, a declarat că prăbușirea pragului ar provoca haos. "Nu mai am cuvinte. Acţiunea SNB este un tsunami. Pentru export și pentru turism, dar și pentru întreaga țară", a spus el.
Economia elvețiană a fost greoaie pe parcursul anului trecut, dar diferenţa dintre potenţialul PIB-ului şi cel real este încă -1% din PIB, inflația este negativă și indicele KOF de aşteptările mediului de afaceri sunt la cele mai alarmante cote din ultimii doi ani.