Banca Națională a Elveției (SNB) a anunțat, în cursul zilei de luni, că a înregistrat pierderi de 132,5 miliarde de franci, echivalentul a 141,54 de miliarde de dolari, în cursul anului trecut. Pierderile sunt în linie cu cele estimate în luna ianuarie.
Pierderile înregistrate în 2022 sunt cele mai mari din istoria de 115 ani a SNB. Acestea au fost determinate de mai mulți factori precum diminuarea valorii investiţiilor făcute de SNB.
Rezultatele SNB au fost afectate și de aprecierea francului elvețian, care a dus la reducerea randamentelor generate de această bancă.
Pierderile din 2022 vin după un profit de 26 miliarde de franci în 2021. Din cauza acestor pierderi, SNB nu va plăti dividende anuale către guvernul federal şi cantoanele elveţiene. Este a doua oară când se întâmplă acest lucru de la înființarea băncii din 1907.
Rezerva de distribuție a SNB a fost ștearsă complet
Pierderile înregistrate anul trecut au șters rezerva de distribuție a acestei bănci, care era în valoare de 102,5 miliarde de franci. Astfel, Banca Națională a Elveției a anunțat o pierdere de 39,5 miliarde net.
SNB, care urmează să prezinte următoarea actualizare a politicii monetare pe 23 martie, a refuzat să comenteze modul în care pierderea ar putea afecta viitoarea sa politică monetară. Analiștii nu sunt de părere că va influența acest lucru, având în vedere că, în ciuda pierderilor masive, SNB are 66 de miliarde de franci în capital propriu, arată Reuters.
„Chiar dacă acțiunile ar fi eliminate complet, acest lucru nu ar schimba politica monetară pe termen scurt, deoarece BNS poate funcționa fără acțiuni”, a declarat economistul UBS Alessandro Bee. „Doar în cazul unei perioade prelungite de capitaluri proprii negative aș vedea un impact asupra politicii monetare. Dar suntem departe de un astfel de scenariu, chiar și după pierderea uriașă de anul trecut.”
În ianuarie, Banca Națională a Elveției anunța o pierdere anuală de 132 de miliarde de franci elvețieni. Piețele bursiere globale au slăbit și prețurile obligațiunilor au scăzut anul trecut, deoarece băncile centrale din întreaga lume, inclusiv BNS, au majorat ratele dobânzilor pentru a combate inflația.
Singurul aspect pozitiv a fost reprezentat de deținerile de aur ale BNS, care se ridicau la 1.040 de tone la sfârșitul anului 2021 și au câștigat 400 de milioane de franci în valoare pe parcursul anului 2022.