Banca Naţională a Elveţiei a raportat o pierdere de peste 140 de miliarde de dolari pentru anul financiar 2022

Trebuie menționat că cifra reprezintă cea mai mare pierdere din istoria de 116 ani a băncii centrale şi echivalentă cu aproximativ 18% din produsul intern brut (PIB) estimat al Elveţiei, de 744,5 miliarde de franci elveţieni.

În acest context, banca centrală nu va face plăţile obişnuite către guvernul elveţian şi statele membre. Totodată, plăţile către acţionarii săi urmează să fie la rândul lor afectate, conform informațiilor transmise de cnbc.com

Amintim că Banca Naţională a Elveţiei a înregistrat în 2015 o altă pierdere record, de 23 de miliarde de franci. În 2021, banca a raportat un profit de 26 de miliarde de franci.

Elveţia a încercat de-a lungul anilor să ţină sub control francul

Din pierderi, 131 de miliarde de franci au provenit din poziţiile sale în valută străină şi 1 miliard din poziţiile în franci elveţieni, pe fondul aprecierii puternice înregistrate de franc, în timp ce investitorii s-au înghesuit să se protejeze cumpărând monedă elveţiană, pe fondul volatilităţii europene, scrie sursa menționată.

Din iunie 2022, francul elveţian s-a tranzacţionat peste un euro, un nivel pe care îl atinsese anterior doar pentru scurt timp în 2015, după ce a renunţat la fixarea cursului francului faţă de moneda unică a UE, la 1,20.

Elveţia a încercat de-a lungul anilor să ţină sub control francul, dată de economia sa dependentă de exporturile intense, deşi analiştii au susţinut că întreprinderile elveţiene au reuşit să rămână competitive, în pofida creşterii francului din cauza inflaţiei din zona euro.

În decembrie, Banca Naţională Elveţiană a majorat dobânzile pentru a treia oară în 2022

În decembrie, Banca Naţională Elveţiană a majorat dobânzile pentru a treia oară în 2022, la 1%. Măsura a fost luată pentru a contracara inflaţia de 3%, care este totuşi cu mult sub rata inflaţiei din zona euro, de peste 10%.

De asemenea, Banca Naţională a Elveţiei a fost afectată anul trecut de pierderile din portofoliul său de acţiuni şi obligaţiuni, pe fondul recesiunii mai ample a pieţei. Chiar și așa, a câştigat 400 de milioane de franci prin deţinerile sale de aur.

Trebuie menționat că această ţară este astăzi una dintre cele mai dezvoltate şi mai bogate din Europa şi din lume, cu un nivel de trai superior chiar şi celui din Germania, Franţa sau Olanda.