Datele publicate de Forumul Instituţiilor Financiare şi Monetare Publice (OMFIF) arată că, în prezent, Banca Naţională a Elveţiei este al optulea mare investitor public la nivel mondial. Chiar dacă majoritatea analiştilor crede că această strategie este una solidă, ea expune SNB la riscurile evoluţiilor de pe pieţele bursiere pe care Banca Centrală Europeană şi Rezerva Federală americană le evită. 

Banca Naţională a Elveţiei a început să cumpere acţiuni în anul 2005, după ce modificarea legislaţiei bancare din Elveţia i-a permis să cumpere şi alte active decât obligaţiuni. În prezent, aproximativ 20% din rezervele valutare ale SNB sunt în acţiuni, faţă de 17% anul trecut şi 10% în 2010. 

"Este o strategie de diversificare, în condiţiile în care este greu de găsit oportunităţi de investiţii. În contextul actual al dobânzilor extrem de scăzute, există riscul ca preţul obligaţiunilor să fluctueze mai mult decât acţiunile", a declarat Alexander Koch, economist la Bank Raiffeisen. 

Reputaţia Elveţiei de zonă de refugiu creează de mult timp probleme pentru Banca Naţională a Elveţiei, deoarece în perioade de incertitudine investitorii se îndreaptă spre francul elveţian care se apreciază, ceea ce îi afectează pe exportatorii elveţieni. Chiar dacă SNB a renunţat la cursul minim de schimb între euro şi franc în urmă cu 18 luni, instituţia intervine regulat pe pieţele valutare pentru a cumpăra euro cu francii pe care îi tipăreşte. Ca urmare a acestor achiziţii, rezervele valutare ale SNB au ajuns la echivalentul a 635,3 miliarde franci (650 miliarde de dolari) la finele lunii iunie şi este posibil să continue să crească. Pe lângă majorarea rezervelor valutare, a crescut şi portofoliul de acţiuni al Băncii Naţionale a Elveţiei, pe măsură ce instituţia îşi diversifică activele. 

Potrivit calculelor Reuters, în ultimele 12 luni, deţinerile de acţiuni ale Băncii Naţionale a Elveţiei au crescut cu 41%, până la aproximativ 127 de miliarde de franci. De asemenea, SNB şi-a diversificat deţinerile de acţiuni pe mai multe pieţe. SUA rămân locaţia favorită, deţinerile la firmele cotate pe Wall Street ajungând la aproape 62 de miliarde de dolari la finele lunii iunie, faţă de 38,6 miliarde de dolari în urmă cu un an. Printre acestea se numără şi acţiuni în valoare de 741 de milioane de dolari la Facebook, ceea ce oferă SNB o participaţie de 0,28% din Facebook, mai mare decât cea de 0,17% din acţiunile Facebook cotate public deţinute de Zuckerberg. De fapt, în acest an, SNB şi-a majorat participaţiile la toate marile companii americane, într-un moment în care alţi investitori instituţionali şi-au redus participaţiile. De exemplu, Banca Naţională a Elveţiei şi-a majorat participaţia la Apple cu 1,07 milioane acţiuni în al doilea trimestru al acestui an. 

Banca Naţională a Elveţiei nu este obligată să facă profit, ci să asigure stabilitatea preţurilor şi să susţină dezvoltarea economică a Elveţiei. Cu toate acestea, în prima jumătate a acestui an, a raportat un profit de 21,3 miliarde de franci către acţionarii săi, printre care se numără şi cantoanele elveţiene, care în ultimii ani s-au obişnuit să primească dividende consistente. 

AGERPRES