Decizia autorităţilor poloneze de a reduce dobânzile până la un nivel fără precedent, ca răspuns la pandemia de Covid-19, nu a stimulat creditarea, informează Bloomberg.
Datele oficiale publicate marţi arată că deşi ratele dobânzilor au fost reduse la un minim istoric de 0,1%, ritmul anual de creştere a creditelor acordate pentru gospodării în luna mai a atins cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani.
Contracție semnificativă a pieței creditului
De asemenea, creditele de consum şi creditele acordate companiilor au înregistrat în luna mai cele mai importante scăderi de după 2015, respectiv 2009.
Potrivit analiştilor problema ţine atât de ofertă cât şi de cerere. Debitorii sunt mai prudenţi având în vedere creşterea şomajului, a cazurilor de insolvenţă şi riscul unui al doilea val de infecţii cu coronavirus.
La rândul lor, băncile văd cum profiturile lor scad iar riscurile de creditare se înmulţesc.
„Paradoxal, în pofida celor mai scăzute dobânzi din istorie, avem un acces mai dificil la credite”, susţine economistul şef de la Bank Pocztowy, Monika Kurtek.
Potrivit acesteia, situaţia cu care se confruntă băncile le-a determinat să înăsprească criteriile pentru acordarea de împrumuturi.
În context, trebuie precizat că în România BNR a redus, la finele lunii mai, dobânda de politică monetară de la 2% pe an la 1,75% pe an.
România, context politico-economic special
Banca Centrală de la București a anunțat că va continua să injecteze lichiditate în sistem prin operaţiuni repo cu băncile şi achiziţii de titluri de stat de pe piaţa secundară.
Există însă și analiști financiari care acuză BNR că a redus mult prea puțin dobânda de politică monetară și, în acest mod, nu oferă un sprijin financiar suficient pentru economie.
Iar contra-exemplu este oferită tocmai acțiunea băncii centrale din Polonia, care a redus politica monetară aproape de zero.
Însă purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a venit cu explicații în privința deciziei Bancii Naționale legate de dobânda de politică monetară.
Suciu a spus că BNR a luat decizia de a nu reduce prea mult dobânda de politică monetară pentru că a acționat specific contextului politico-economic din România.