Potrivit MTI, procurorul şef din Budapesta a cerut demararea acestei investigaţii pe baza suspiciunilor de abuz de autoritate şi încălcarea prevederilor privind secretele comerciale, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a procuraturii, Bettina Bagoly, pentru postul public de televiziune M1.

Săptămâna trecută, preşedintele Oficiului de Stat pentru Audit din Ungaria (ASZ), Laszlo Domokos, a declarat că Banca centrală şi-a depăşit autoritatea în relaţia cu FMI, acuzaţie respinsă de Banca Naţională a Ungariei.

Premierul ungar Viktor Orban ar urma să desemneze în cursul acestei luni un nou guvernator al Băncii centrale, în condiţiile în care mandatul de şase ani al lui Andras Simor va expira la data de 3 martie. Ministrul ungar al economiei, Gyorgy Matolcsy, considerat cel mai probabil succesor al lui Andras Simor, a declarat că noul guvernator al Băncii centrale ar trebui să utilizeze măsuri neortodoxe, inclusiv măsuri utilizate de Banca Centrală Europeană şi Rezerva Federală americană, pentru a stimula economia.

Ungaria a cerut încă din luna noiembrie 2011 un împrumut de tip preventiv între 15 şi 20 de miliarde de euro de la FMI şi UE, necesar pentru stabilizarea economiei ungare.
Sursa: Agerpres