Decizia nu constituie o surpriză pentru analişti având în vedere că în luna iulie guvernatorul MNB, Gyorgy Matolcsy, a declarat că dobânda de bază nu va fi modificată până la finele anului următor, după un ciclu de relaxare de doi ani care a început în luna august 2012, când dobânda de politică monetară în Ungaria se situa la 7%.
'Piaţa se aşteaptă la menţinerea fără echivoc a ratei dobânzii', au apreciat economiştii Gergely Palffy şi Zoltan Reczey, de la Buda-Cash Brokerage în Budapesta, înainte de anunţarea deciziei MNB.
Marţi la prânz forintul se tranzacţiona la 309,27 pentru un euro. Anul acesta forintul s-a depreciat cu 3,9%, a treia cea mai slabă performanţă în rândul celor 24 de monede din pieţele emergente analizate de Bloomberg, fiind depăşit doar de peso din Argentina şi rubla din Rusia.
În condiţiile în care în septembrie rata anuală a inflaţiei a fost de 0,5%, Banca Naţională a Ungariei îşi poate permite să menţină costul creditului la un nivel scăzut, având în vedere şi faptul că şi Banca Central Europeană a decis să-şi relaxeze politica monetară.
Banca Naţională a Ungariei estimează o rată medie a inflaţiei de 0,1% anul acesta şi de 2,5% anul viitor.
În 8 octombrie, Polonia a redus rata dobânzii la 2%, în timp ce România a redus costul creditului la 3% în 30 septembrie iar anul trecut Cehia a redus rata dobânzii la 0,05%, pentru a deprecia coroana.
În plus, economia ungară a înregistrat un avans surprinzător de 3,9% în trimestrul al doilea al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, devansând celelalte economii din Europa Centrală şi de Est. Cu toate acestea, analiştii se aşteaptă la o încetinire a economiei anul viitor când Ungaria va primi mai puţine fonduri de dezvoltare de la Uniunea Europeană.Agerpres