Europarlamentarul Dragoş Pîslaru consideră că România are nevoie de o Bancă Naţională de Dezvoltare. Potrivit acestuia, instituţia ar urma „să pună cap la cap zona de garanţii de exporturi”, să preia zona de garanţii şi instrumente pe care Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a performat în ultima vreme, precum şi zona de contragarantare.
„Cred că avem nevoie de mai mult de atât”
Dragoş Pîslaru, prezent joi la o videoconferinţă pe tema PNRR: „Ceea ce a făcut până acum FNGCIMM este un lucru absolut excelent, dar cred că avem nevoie de mai mult de atât.
Eu cred că avem nevoie de o Bancă Naţională de Dezvoltare care să pună cap la cap zona de garanţii de exporturi, să ia zona de garanţii şi instrumente pe care FNGCIMM a performat în ultima vreme şi să ia zona de contragarantare – dacă avem Banca Naţională de Dezvoltare şi relaţia directă cu BEI-ul, nu am mai avea nevoie de această zonă.”
„Să nu mai fim dependenţi de instituţiile financiare internaţionale, ci să fim în conlucrare cu ele”
Europarlamentarul USR PLUS şi fost ministru al Muncii consideră că ar trebui acum creat „pilonul care ne-a lipsit până acum”, care ar permite ţării noastre să nu mai depindă atât de mult de instituţiile financiare de peste hotare.
„Aceste instituţii ar trebui să creeze pilonul care ne-a lipsit până acum şi care să ne permită să nu mai fim dependenţi de instituţiile financiare internaţionale, ci să fim în conlucrare cu ele: nu instrumente de pe raft, care sunt mai uşor de implementat de ei, ci ce vrem noi să facem cu contragarantarea din partea lor. Ăsta este dezideratul.
Ce reuşeşte FNGCIMM să dezvolte în această perioadă, pentru mine înseamnă că nu pierdem timp în a dezvolta instrumentele respective. Cred că este o aliniere între o activitate a Fondului Naţional de a pregăti terenul şi o activitate, în paralel, de a construi eşafodajul şi Banca Naţională de Dezvoltare”, a mai declarat Dragoş Pîslaru, la evenimentul online „vorbIMM despre PNRR”, organizat de către Consiliul Naţional al IMM-urilor din România.
„Jumătate sunt bani de reparaţii şi jumătate sunt bani de construcţii”
Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) este un echilibru între cele două zone: „a repara” şi „a construi”, spune Dragoş Pîslaru, potrivit Agerpres.
„Jumătate sunt bani de reparaţii şi jumătate sunt bani de construcţii. Pe partea de construcţie, unde sunt perfect aliniat cu această agendă, discutăm de servicii publice, de sănătate, de educaţie, de reforma administraţiei publice şi avem zona de sector privat.
Avem nişte lanţuri valorice exprimate clar, unul legat de zona verde, unul legat de zona digitală, unul legat de industria agroalimentară şi zona de energie. Avem patru fluxuri care sunt către zona de IMM, plus o zonă pe care am insistat eu foarte tare: zona de acces la finanţare. Este vorba despre nişte instrumente financiare care au o componentă de grant, de până la 40%”, a mai declarat europarlamentarul.
Sursa foto: Facebook