Preturile futures ale contractelor leu/dolar tranzactionate la Sibiu au inceput sa creasca, aparent inexplicabil, cu doar trei zile inaintea scadentei (luni, 31 mai). Spre deosebire de celelalte valute tranzactionate in ringurile futures ale Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri (BMFM) de la Sibiu, inscrise de cateva zile pe un trend net descrescator, dolarul inghite si in ringul futures zecile de lei pe care le inghite aproape zilnic pe piata valutara interbancara. Analistii financiari sibieni sustin ca tocmai acolo se gasesc cheile actualei tendinte de depreciere a leului romanesc, ce se rasfrange si asupra evolutiei preturilor din pietele futures.
„O posibila cauza a actualelor tendinte de depreciere a leului poate fi, spune Cristian Ratiu Rubint, secretarul general al BMFM, apropiata obligatie de plata la serviciul datoriei externe. Pana la sfarsitul lunii, tara noastra trebuia sa achite peste 500 de milioane de dolari catre creditorii externi, iar acest lucru s-a resimtit, normal, si in evolutia cursului de schimb. Pentru ca leul s-a inscris in ultimele zile pe o panta usor descendenta, preturile futures la contractele leu/dolar cu scadenta la 31 mai au inceput, la randul lor, sa creasca. In urmatoarele zile, se va dovedi daca actuala situatie din piata devine o tendinta de durata sau preturile vor scadea, apropiindu-se de valorile anticipate de unii investitori – preturi futures stabilite in jurul valorii de circa 15.600 de lei/dolar, la sfarsitul lunii mai. Pentru ca dolarul este in crestere, urmatoarele zile raman deschise oricaror surprize, aprecia Cristian Ratiu Rubint.
Cativa brokeri ai unor puternici clienti ce speculeaza in piata futures de la Sibiu expun si o alta varianta a cauzelor care ar fi putut provoca cresterile de preturi ale cursului leu/dolar, atat in piata valutara interbancara, cat si pe pietele futures. Potrivit acestora, un imprumut pe termen scurt, in dolari, pe care il va angaja in urmatoarele zile Banca Nationala de la ABN AMRO Bank, ar putea fi speculat chiar in aceste zile, atat pe piata valutara, cat si pe pietele futures. Ei sustin ca investitori bine informati se pregatesc de cateva zile bune pentru un atac al pietelor respective, atunci cand va aparea cel mai propice moment. Pana una alta, adauga acestia, speculatorii se antreneaza in speculatii „intra-day, la o zi, si mentin in piata cateva sute de pozitii deschise pe contractele leu/dolar.
Calm ardelenesc
in ringul sibian
Speculatiile pe contractele leu/ dolar constituie, de altfel, elementul caracteristic al ultimelor zile in piata futures de la Sibiu. Miercuri, 26 mai, dupa cateva zile in care preturile futures au avut, constant, variatii negative, cotatiile pe diferenta leu/dolar inregistrau o usoara crestere. Crestere anticipata de speculatori, care au folosit sedinta de tranzactionare de miercuri, dar, in mare masura, si pe cele din zilele precedente, pentru lansarea unor speculatii „de control, initiind pozitii in piata pe care le-au lichidat la sfarsitul zilei. Acestea nu au tulburat insa calmul ardelenesc manifestat in ringurile de la Sibiu, majoritatea speculatorilor preferand sa lase deschise in ring pozitiile initiate pe parcursul lunii, pana in ziua de scadenta.
Pe intreg parcursul sedintei, preturile contractelor leu/dolar au crescut usor, atingand un nivel maxim de 15.680 lei/dolar, dupa ce au oscilat sub influenta cursului spot interbancar intre 15.615 lei, la deschidere, si 15.600 lei/dolar, minimul zilei. In piata au ramas 590 de pozitii deschise, dupa ce se tranzactionasera 228 de contracte. Prin speculatiile lansate in cursul zilei, sustin brokeri din ringul sibian, se pare ca multi dintre clientii pietei incercau limitele de evolutie ale preturilor. Vanzatorii au incercat sa vanda la un pret cat mai mare, pentru ca apoi, simtind tendintele crescatoare, sa „forteze cumparatorii la cotatii cat mai joase. Castigul speculatorilor nu a fost insa obtinut in urma unui ecart major intre cursul oficial al zilei si pretul futures la care s-a realizat tranzactia (diferenta intre cele doua valori situandu-se la circa 200 lei), ci in urma numarului mare de contracte tranzactionate.
Caracterul oscilant al cursului leu/dolar s-a mentinut si in sedinta de joi, cand, la deschidere, preturile futures ajunsesera pana la un maximum de 15.750 lei/dolar, sub influenta preturilor din piata spot. In timpul zilei insa cursul s-a calmat, chiar daca brokerii anticipau ca ziua se va inchide cu o alta usoara depreciere a leului. Spre finalul zilei, preturile futures ale contractelor leu/dolar revenisera la valori de circa 15.650 lei/dolar.
Contractele la paritate euro/dolar au ramas printre preferintele operatorilor, chiar daca numarul lor nu ajunge la valorile inregistrate in cazul contractelor leu/dolar. Nu au lipsit nici in acest caz speculatiile lansate pe diferenta dintre cele doua valute, mai ales ca moneda unica europeana traverseaza, in aceste zile, cea mai neagra perioada de la lansarea sa. Dupa cateva zile de depreciere sesizabila, spun analistii financiari de pe langa Bursa de la Sibiu, euro a pierdut miercuri 0,0005 puncte, „o valoare mare atunci cand este vorba despre valute atat de puternice precum cele care compun euro, declara analistii sibieni. Cauza acestei caderi, apreciaza acestia, a fost aparitia la vanzare, pe pietele financiare internationale, a unei mari cantitati de euro, consecinta posibila a „indiferentei cu care bancile centrale europene trateaza valuta lansata la inceputul acestui an. Investitorii care au mizat pe o activitate mai sustinuta in jurul valutei euro s-au saturat, pur si simplu, sa mai astepte si au renuntat la bonurile europene avute in portofoliu, apreciaza Cristian Ratiu Rubint, fapt ce a dus la o depreciere vizibila a valutei unice.
In piata futures de la Sibiu, aceste contracte continua sa fie speculate la cotatii de 1,0656 dolari/euro (cele mai scazute de la lansarea acestui tip de contracte). Multe pozitii au ramas deschise in piata, miercuri, 26 mai a.c., chiar daca pana la scadenta mai erau doar trei zile. Nici anticipatiile pentru finalul lunii iunie, referitoare la paritatea euro/dolar, nu par sa ofere avantaje monedei euro. Cotatiile pentru aceasta perioada, anuntate in ringul sibian, nu depasesc momentan valoarea a 1,0600 dolari/euro.
Aflata intr-o tendinta de depreciere accentuata, marca germana resimte acest lucru si pe piata futures de la Sibiu. Ultimele zile nu au inregistrat nici o tranzactie pentru contractele leu/marca, dupa ce preturile futures au cunoscut variatii negative zilnice, diferite de evolutia de ultima ora a dolarului. Cotatiile contractelor scadente in luna mai se situau la 8.485 lei/marca, cu cateva zile inainte de scadenta, iar 44 de pozitii deschise in ringul sibian asteptau sa fie inchise automat de Casa Romana de Compensatie la sfarsitul zilei de scadenta.
Un alt recul semnificativ se inregistra si in cazul pretului de cotare al contractelor futures pe indicele BET al BVB. Contractele scadente la 31 mai a.c. au inregistrat o scadere de peste 4,5 puncte, cam tot atat, apreciaza brokerii specializati, cat pierdusera miercuri in tranzactiile de la BVB. Operatorii futures de la Sibiu apreciaza ca acest tip de contracte va incepe in luna iunie cu o tendinta de descrestere, contractele fiind sensibile la fluctuatiile indicelui calculat la BVB.
La Bucuresti,
dolarul bate in retragere
In ringul futures al Bursei Romane de Marfuri (BRM), sedintele de tranzactionare marcau deschiderea noii perioade pentru contractele cu scadenta la 16 iunie. Dupa ce brokerii din acest ring au preferat sa anunte cotatii ridicate pentru toate cele trei tipuri de contracte futures tranzactionate la Bucuresti, valorile acestora au mai scazut, sub presiunea cursului, ajungand la 16.155 lei/ dolar in cazul contractelor Dolar BRM si la 17.151 lei/euro, in cazul contractelor Euro BRM.
In aceeasi zi, cotatiile futures pentru marca germana au scazut sub valoarea de 8.800 lei, la aceste contracte inregistrandu-se o variatie negativa substantiala (minus 117 lei/contract), cotatiile stabilizandu-se la 8.733 lei/marca la o valoare a tranzactiilor de peste 17,5 milioane lei inregistrata in urma a doua tranzactii efectuate in ringul futures bucurestean. Numarul total al pozitiilor deschise in ring se ridica la 20, pentru toate tipurile de contracte, iar valoarea totala a tranzactiilor inregistrate miercuri a depasit 98,3 milioane lei, fiind tranzactionate sapte contracte futures. Pentru zilele urmatoare, este de asteptat ca si in acest ring cotatiile sa urmareasca evolutiile din piata valutara interbancara si sa reactioneze la oscilatiile inregistrate de cursul de schimb leu/dolar, oficial.r
Speculatorii prezenti in pietele futures raman deocamdata cu ochii pe evolutiile din piata futures de la Sibiu, acolo unde brokerii si clientii asteptau ca zilele ramase pana la scadenta sa aduca, inca, surprize. Placerea riscului asumat si anticiparea deznodamantului au ajuns pentru oamenii cu bani din Romania un adevarat drog. tr
r
r
Florian Gadea