Banca Românească a început să acorde credite ipotecare în cadrul programului „Prima Casă”, pe maxim 30 de ani, cu dobândă variabilă, compusă din cotaţia ROBOR la 3 luni plus o marjă de 2% pentru împrumuturile în lei şi EURIBOR la 3 luni plus 3,75% pentru cele în euro.

Clienţii pot obţine cel mult 57.000 de euro de la bancă sau echivalentul în lei, fiind necesar un aport propriu de 5% din valoarea apartamentului, daca aceasta este de maxim 60.000 de euro, se arată într-un comunicat al băncii. În acest caz, clientul va avea de achitat o rată lunară de 307 euro, pentru un împrumut pe o perioadă de 30 de ani.

Pentru locuinţele de peste 60.000 de euro, solicitantul va trebui să contribuie cu 3.000 de euro, sumă la care se adaugă diferenţa dintre preţul de achiziţie al imobilului şi limita maximă de 60.000 de euro.

Pentru acest tip de credite, banca nu percepe comision de analiză, de rambursare anticipată, comision lunar de administrare sau de gestiune.

La semnarea contractului, clientul va constitui un depozit echivalent cu rata lunară pe trei luni, bonificat cu o dobândă de 2% la euro şi 5% la lei, acesta putând retrage banii la rambursarea integrală a creditului.

68,45 mil. euro pentru credite prin „Prima Casă”

Banca Românească dispune de un plafon de 68,45 milioane de euro pentru acordarea de credite prin programul „Prima casă”.

„Ţinând cont de interesul manifestat de la anunţarea programului Prima Casă, suntem convinşi că vom epuiza plafonul agreat”, susţin oficialii băncii.

Solicitanţii eligibili trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 20 şi 70 de ani şi să nu deţină nicio locuinţă în proprietate, aşa cum prevede legislaţia aplicabilă.

Banca Românească are un capital social de circa 200 milioane de euro şi deţine 150 de sucursale. Acţionarul majoritar al băncii este National Bank of Greece, cu 89,07% din acţiuni, iar Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) deţine 10,21% din titluri.

SURSA: Mediafax