Gazprombank din Rusia a anunțat luni că a decis să își înceteze activitatea în Elveția, după „o revizuire strategică a diferitelor opțiuni”.
Banca a fost unul dintre ultimele canale rămase pentru finanțarea fluxurilor comerciale dintre Rusia și Elveția, deoarece alte bănci majore rusești sunt supuse sancțiunilor pentru invadarea Ucrainei de către Rusia.
Gazprombank pleacă din Elveția
Banca din Zurich, care a fost implicată în principal în finanțarea comerțului și a exporturilor, a decis să își întrerupă operațiunile în Elveția după ce a lansat în iulie o revizuire a afacerii sale, inclusiv o posibilă vânzare, relatează Reuters.
Relațiile de afaceri existente vor fi lichidate sau transmise către parteneri bancari externi în următoarele luni, a transmis Gazprombank.
Banca a funcționat în Elveția din 1966 și sub numele Gazprombank (Elveția) din 2009.
Gazprom pune presiune pe Republica Moldova
Pe de altă parte, cetățenii din Republica Moldova ar putea să rămână fără gaze, asta dacă autoritățile de la Chișinău nu-și vor onora promisiunile de plată până pe 20 octombrie.
Gigantul furnizor de gaze și energie Gazprom a anunțat că ar putea întrerupe livrările de gaze către Republica Moldova dacă autoritățile de la Chișinău nu vor efectua plățile pentru gaz în următoarele zece zile, a informat SkyNews.
Compania rusească Gazprom a anunțat că există probabilitatea ca livrările de gaze către Republica Moldova să fie sistate dacă aceasta nu își îndeplinește obligațiile de plată până pe data de 20 octombrie.
De asemenea, compania Gazprom și-a rezervat dreptul de a anula în orice moment contractul de furnizare de gaze cu Moldova din cauza precedentelor cu privire la datoriilor Republicii Moldova față de Federația Rusă. Totodată, România ar putea fi una dintre țările care ar putea livra gaz către Republica Moldova în cazul în care Rusia va opri furnizarea.
România ar putea furniza către Republica Moldova cel mult cinci milioane de metri cubi de gaz pe zi, a afirmat, luni, Nicolae Ciucă, menționând că autoritățile de la Chișinău au cerut României să primească gaz natural.