Pentru sume mari, băncile acceptă schimburi valutare şi la cursuri mai avantajoase decât cele afişate. Un curs apropiat de cel anunţat de BNR poate fi obţinut chiar şi de persoane care nu sunt clienţi de private banking.
Nu doar cei foarte bogaţi pot beneficia de avantajele unui curs de schimb privilegiat. Câteva bănci locale sunt deschise la negocieri chiar şi cu persoane care nu au cont de private banking. Condiţia: să fie vorba de sume mari de bani. Încercând să aflăm cât de mult se poate negocia, ne-am înarmat cu 50.000 de euro fictivi, obţinuţi din vânzarea unui imobil, şi am plecat să aflăm la ce curs îi putem schimba la ghişeul băncii. După primele cinci agenţii vizitate, doar un succes condiţionat: angajaţii ne-au îndemnat să ne deschidem un cont de private banking, prin intermediul căruia am putea cu siguranţă să cumpărăm şi să vindem euro la cotaţiile de pe piaţa interbancară. Prima soluţie care să nu implice deschiderea unui astfel de cont am obţinut-o la o sucursală Piraeus Bank. Directorul, pentru că la nivelul acestuia se poate purta negocierea unui curs mai avantajos, ne-a explicat că va trebui să obţină o aprobare de la superiorii din centrală, dar în principiu, se poate. „Cel mai probabil vă vor oferi cursul BNR“, ne-a spus directorul.
3.000 de lei în plus la 50.000 de euro
În ziua în care am încercat să negociem cursul, preţul de cumpărare afişat de bancă era de 4,15 lei/euro, iar cursul BNR de 4,2132 de lei pentru un euro. La fiecare euro vândut, câştigul ar fi fost de aproape 6 bani (600 de lei vechi), iar la cei 50.000 de euro ai noştri, am fi câştigat fix 3.000 de lei.
Un răspuns asemănător am primit la una dintre agenţiile Credit Europe, în acest caz banca lăsând ceva mai puţin la negociere, pentru simplul motiv că avea afişat un curs mai bun decât al grecilor (oferea 4,18 lei pentru un euro).
Şi angajaţii Bancpost s-au arătat deschişi la negociere, dar nu ne-au oferit cotaţia BNR, ci una ceva mai mică. Banca afişa un curs de 4,1550 lei/euro la cumpărare şi ar fi fost dispusă să cumpere cu 4,19 lei/euro.
Mai puţin succes am avut încercând o negociere în sens invers: să cumpărăm euro. Din nouă bănci , altele decât cele la care am reuşit să negociem vânzarea la un curs preferenţial, doar una singură ne-a răspuns pozitiv. Astfel, la o agenţie Unicredit Ţiriac, un angajat ne-a spus că, din câte ştie el, se poate cumpăra la un preţ mai mic, dar trebuie să obţină o aprobare în acest scop de la conducerea centrală a băncii.
Jucării pentru clienţii VIP
Cea mai bună metodă de a obţine un câştig mai mare din tranzacţii valutare este să laşi banca să facă schimburile în numele şi în contul tău. Practic, instituţia de credit cumpără sau vinde în numele tău direct pe piaţa valutară. Această variantă nu este însă la îndemâna tuturor, pentru că ea presupune deschiderea unui cont de private banking, iar cerinţele băncilor în această privinţă scurtează lista potenţialilor clienţi la câteva mii de norocoşi. Suma minimă pe care trebuie să o plaseze o persoană este cuprinsă între 40.000 şi 250.000 de euro pentru a beneficia de un bancher personal şi de accesul la spaţiile special destinate clienţilor de private banking.
Cea mai permisivă bancă din acest punct de vedere este Raiffeisen. Aici poţi deveni client de private banking dacă ai cel puţin 40.000 de euro pe care să îi laşi la îndemâna bancherului personal pus la dispoziţie de instituţia de credit.
BCR, lider de piaţă şi pe acest segment, se adresează în principal clienţilor care vor să investească minimum 75.000 de euro. Banca se concentrează cu predilecţie pe managerii companiilor locale, depăşind anul acesta pragurile de 4.000 de clienţi şi de un miliard de euro în administrare. BRD ia în considerare doar persoanele care vor să investească peste 100.000 de euro, dar suma medie investită este, potrivit ultimelor date, de 650.000 de euro.
RBS, care are un serviciu de private banking foarte dezvoltat, vrea clienţi care pot investi minimum 50.000 de euro. Unul dintre produsele pe care banca le pune la dispoziţie clienţilor VIP este şi depozitul cu pariu pe curs, care este constituit într-o monedă şi este lichidat într-o alta, aleasă la constituire.
Produsele de private banking ale Unicredit Ţiriac se adresează doar potenţialilor clienţi dispuşi să investească minimum 100.000 de euro. Banca recomandă un orizont de timp de minimum un an pentru investiţii, iar persoanele dispuse să investească peste un milion de euro pot accesa produse structurate special.
3% este variaţia medie a cursului de schimb euro-leu afişat de bănci faţă de nivelul anunţat de Banca Naţională a României
Băncile ies oricum în câştig
Aparenţă Faptul că bancherii pot oferi unor clienţi un curs de schimb mai avantajos decât cel folosit pentru majoritatea clienţilor nu însemnă că renunţă total la profitul din tranzacţii. În fapt, chiar decă oferă, spre exemplu, cursul BNR, băncile îşi menţin un profit consistent, în condiţiile în care au posibilitatea să cumpere sau să vândă euro pe piaţa valutară interbancară, acolo unde cotaţiile tranzacţiei sunt semnificativ mai avantajoase.
Profit La momentul tentativei de negociere, Banca Naţională afişa o cotaţie oficială de 4,21 lei pentru un euro. În acelaşi timp, pe parcursul zilei de tranzacţionare pe piaţa valutară, un euro a putut fi vândut şi cu 4,24-4,25 lei, în timp ce unele contracte pentru cumpărare au fost şi sub 4,19 lei pentru un euro. Cu alte cuvinte, dacă banca ar fi cumpărat monedă europeană la cursul BNR, ar fi putut vinde oricum cu un câştig de minimum trei bani.