Banca Transilvania a iesit la vandut de obligatiuni convertibile

Banca Transilvania(BT) va scoate la vanzare obligatiuni convertibile in valoare de 25 milioane de dolari, cu o maturitate de cinci ani.Dintre acestea, International Finance Corporation a rezervat pentru subscriere titluri de 20 milioane de dolari. Restul obligatiunilor, in valoare de cinci milioane de dolari, vor ramane spre subscriere altor investitori, persoane fizice sau juridice. Operatiunea anuntata astazi de institutia de credit, se va face prin intermediul BT Securities in lun

Banca Transilvania(BT) va scoate la vanzare obligatiuni convertibile in valoare de 25 milioane de dolari, cu o maturitate de cinci ani.Dintre acestea, International Finance Corporation a rezervat pentru subscriere titluri de 20 milioane de dolari.


Restul obligatiunilor, in valoare de cinci milioane de dolari, vor ramane spre subscriere altor investitori, persoane fizice sau juridice.


Operatiunea anuntata astazi de institutia de credit, se va face prin intermediul BT Securities in luna septembrie a acestui an.


In vanzarea titlurilor vor fi respectate drepturile de preferinta ale actionarilor bancii, care vor putea subscrie titluri in perioada 2-9 septembrie, iar in cazul in care vor ramane obligatiuni acestea vor fi scoase la vanzare in perioada 9-15 septembrie, dupa principiul primul venit primul servit.
Titlurile au valoarea nominala de 10.000 de dolari, sunt negarantate iar dobanda va fi platita semestrial.


Rata dobanzii este calculata, pentru prima perioada, ca LIBOR (rata interbancara pe piata londoneza) la sase luni plus o marja de trei puncte procentuale. Marja va varia in viitor in functie de fluctuatia ratingului pe termen lung pentru creditul suveran in valuta acordat Romaniei de agentia Standard&Poor’s si ratingul pe termen lung pentru obligatiunile guvernamentale acordat de catre Moody’s.


Convertirea obligatiunilor in actiuni va putea fi facuta la 1 noiembrie 2006, 1 noiembrie 2007, 1 noiembrie 2008, 1 noiembrie 2009 si 15 iunie 2010.


Rascumpararea va avea loc la valoarea nominala la 15 iulie 2010 si nu exista optiunea de rascumparare anticipata, cu exceptia lichidarii bancii.


Banca Transilvania a obtinut, in luna iunie, de la International Finance Corporation o linie de finantare in valoare de 20 de milioane de euro pentru acordarea de credite ipotecare. In 2004 a primit o suma similara, de la aceeasi institutie pentru aceeasi destinatie.


Banca a obtinut, in primele sase luni ale anului, un profit net de 52,1 milioane lei (521 miliarde lei vechi), in crestere cu 85% comparativ cu rezultatul inregistrat in perioada similara din 2004. Activele bilantiere s-au majorat de 1,4 ori, de la 2,6 miliarde lei, la 3,65 miliarde lei.
Principalul actionar al BT este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, cu 15% din actiuni.




Sursa: Capital, 25 august 2005