Astfel, Banca Transilvania a câștigat primul loc la categoria “emitentul cu cea mai mare valoare a tranzacțiilor”, cu o sumă de 1,32 mld. lei, depășind Fondul Proprietatea și compania Rogaz, emitenți care au înregistrat în primele nouă luni valori a tranzacțiilor sub nivelul raportat de BT la Bursa de Valori București.
Trofeul a fost ridicat de Paul Prodan, președintele BT Capital Partners, care a precizat că acest nivel ridicat al tranzacților dovedește povestea de succes a capitalizării prin bursă.
Banca Transilvania a obținut locul I și la categoria “cel mai bun randament al dividendului”, podiumul fiind întregit de Alumil și Romgaz.
Cel de-al treilea premiu a constat într-o plachetă aniversară "15 ani de la prima ediţie a Galei Premiilor Pieţei de Capital", trofee care au ajuns și la Fondul Proprietatea, SIF Transilvania, Fondul de Pensii Administrat Privat NN și NN International Romanian Equity Found.
Premiul pentru cea mai mare creştere a preţului acţiunii a fost acordat Boromir Prod, iar premiul pentru emitenţii listaţi pe piaţa AeRO în anul 2016 către Ascendia.
În același timp, Banca Internaţională de Investiţii a câștigat trofeul pentru emisiunea de obligaţiuni corporatiste pe piaţa reglementată.
Digi24 TV a fost premiată cu o diplomă specială pentru implicarea televiziunilor în promovarea investițiilor în piața de capital.
Dan Paul: Un an al contestăriilor
Președintele Asociaţiei Brokerilor, Dan Paul, a declarat în deschiderea evenimentului că va contesta regulamentul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) privind autorizarea persoanelor cu funcţii de conducere, deoarece legitimitatea este dată de facultăţi, precizând că "ASF trebuie să înţeleagă că nu toate lucrurile pe care încearcă să le facă sunt bune".
"Este un an al contestaţiilor, aşa l-aş numi eu. Toată lumea contestă pe toată lumea. În America sunt contestate alegerile, iar în Europa, Anglia contestă regulile europene şi iese din această formulă a Uniunii. Acest lucru se întâmplă şi în România. Guvernul e contestat şi schimbat de stradă, acelaşi lucru se întâmplă şi pe piaţa de capital. Autoritatea care ne supraveghează ne convinge că ne face un bine încercând să adapteze regulile europene pieţei de capital din România. Am avut la sfârşit de an un nou regulament privind autorizarea persoanelor cu funcţii de conducere. Un regulament contestat pentru că dacă aparent nu vedem niciun pericol, încercând probabil să copieze modelul BNR, ASF a început să evalueze diverse persoane din piaţa de capital", a spus Dan Paul.
El a mai precizat că "în loc să construim, să ne ocupăm de noi emitenți, ne ocupam numai de reguli".
"ASF trebuie să înţeleagă că nu toate lucrurile pe care încearcă să le facă sunt bune. Trebuie să poarte un dialog cu noi pentru că noi suntem piaţa şi piaţa nu reprezintă un cuvânt generic. Piaţa este formată din oameni. (…) Avem persoane în piaţa de capital care nu au nevoie de legitimitate, cineva să le certifice competenţele, şi nici ASF nu este cel care poate să certifice competenţele. Competenţa este dată de universităţi. Doar facultăţile sunt cele care dau competenţele. Asociaţia Brokerilor va fi contestatară a Regulamentului 14 cu autorizarea persoanelor pentru că nu putem trăi în ireal", a mai arătat preşedintele Asociaţiei Brokerilor.