Banca Transilvania a emis un anunț oficial de o importanță deosebită. Instituția își avertizează clienții să ia măsuri urgent. În caz contrar, românii riscă să rămână fără niciun ban în cont. Ce mesaj a venit chiar acum?
Persoanele care dețin un cont la Banca Transilvania trebuie să fie conștiente că există riscul de a-și pierde banii dacă nu iau măsuri. Banca a emis un anunț oficial în acest sens, furnizând și recomandări.
Banca Transilvania este cea mai mare instituție bancară din România, iar mulți oameni au conturi deschise aici. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că aceștia sunt imuni la diverse riscuri.
Banca Transilvania vine cu sfaturi pentru a evita fraudele
Din acest motiv, similar cu alte bănci din România, Banca Transilvania furnizează în mod constant recomandări și sfaturi utile. În contextul în care tentativele de fraudă devin tot mai frecvente, clienților le poate fi uneori dificil să gestioneze astfel de situații.
Potrivit anunțului făcut de bancă, au fost dezvoltate aplicații false. În plus, există, de asemenea, diferite site-uri web cu același scop.
Modul în care acționează infractorii variază în funcție de caz, dar scopul este același. Aceștia își doresc să obțină acces la datele personale și bancare ale clienților. Utilizatorii pot intra pe aceste aplicații și este dificil să-și dea seama dacă acestea sunt sau nu frauduloase.
Atenție sporită la cumpărăturile de pe un site nou
Un scenariu des întâlnit pe care trebuie să-l cunoști dacă ai un cont la Banca Transilvania este cel în care achiziționezi produse de pe un site nou. Poate să nu fi auzit până acum de acest site, însă la prima vedere pare sigur.
În final, efectuezi plata cu cardul, iar banii îți sunt retrași din cont. În paralel, există șanse mari ca produsele pe care le-ai comandat să nu ajungă niciodată la tine. De asemenea, datele de pe cardul tău pot deveni vizibile pentru cei cu intenții rele.
Banca susține că îți pot recupera banii dacă acționezi rapid
Pentru a evita orice scenariu negativ, dacă deții un cont la Banca Transilvania și ai întâlnit astfel de situații, este important să contactezi rapid banca și să te adresezi Poliției. Reprezentanții băncii afirmă că există șanse de recuperare a banilor dacă acționezi rapid.
În plus, banca își îndeamnă toți clienții să împărtășească aceste sfaturi utile mai departe. Există persoane care poate nu au auzit de astfel de metode de fraudă și ar putea risca să devină victime.
Banca Transilvania a publicat pe site-ul său oficial câteva tipuri de fraudă întâlnite frecvent. Unele dintre acestea se bazează pe diferite mesaje video false. Altele implică apeluri telefonice sau programe informatice.
Cele mai frecvente tipuri de fraudă întâlnite
Printre acestea se numără:
- Programe de acces remote (cum ar fi Any Desk): Persoanele sunt contactate telefonic de către infractori care încearcă să le convingă să instaleze aplicații precum Any Desk pe telefoanele lor. Aceste aplicații oferă infractorilor acces la toate datele de pe telefon.
- Apeluri telefonice (Spoofing): Persoanele sunt sunate de pe numere de telefon care par a fi ale băncii sau ale altor instituții, sub pretextul unor subiecte specifice (cum ar fi aprobarea unui credit) și li se solicită datele cardului. Odată comunicate, aceste informații deschid accesul infractorilor la banii clienților.
- Deepfake: Acest tip de fraudă implică mesaje video difuzate pe rețelele de socializare, în care apar persoane cunoscute, care recomandă anumite investiții. În realitate, aceste persoane nu sunt implicate în subiectul prezentat.