„Dividendele reprezintă una dintre cele mai importante teme pentru piaţa BVB, respectiv un ciclu sezonier de creştere a preţului acţiunilor, în perioada iarnă-primăvară, la companiile cu tradiţie în plata unor dividende generoase. Pentru acest an, ne aşteptăm ca marile companii să ofere randamente ale dividendelor mult peste rata inflaţiei şi peste dobânzile oferite pentru depozitele în lei în sistemul bancar”, a declarat Călina Mihali, analist investiţii Tradeville.
Conform raportului, citat de Agerpres, locul întâi în clasamentul companiilor mari care oferă dividende atractive este ocupat de Banca Transilvania, recunoscută pentru dividendele sale din anii anteriori.
„Locul doi este ocupat de Fondul Proprietatea, de la care se aşteaptă un randament al dividendului de 11,3% pentru acest an, în timp ce o parte dintre SIF-uri – aflate şi ele în top 10 – ar putea beneficia de distribuţia extraordinară efectuată anul trecut de Banca Transilvania. Locul al treilea este ocupat de Transgaz, o companie de stat care ar putea să ofere cel mai consistent randament al dividendului dintre companiile aflate în portofoliul statului. Companiile de stat prezintă anul acesta o atenţie aparte pentru investitori deoarece, la finele lunii ianuarie, Guvernul a aprobat un memorandum prin care impune reprezentanţilor săi în Adunările Generale ale Acţionarilor să propună şi să voteze în favoarea unei distribuţii de minim 90% din profitul din 2016, pentru a se colecta mai mulţi bani la bugetul de stat. De această decizie vor beneficia şi acţionarii cu participaţii la companii ale statului, atât mici investitori cât şi fonduri de investiţii”, menţionează sursa citată.
Anul trecut, companiile româneşti au plătit cele mai consistente dividende din lume, cu un randament de aproape 8% pentru indicele BET, iar pentru acest an prognozele sunt la fel de încurajatoare.