In a doua jumatate a lunii iulie din 2007, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) isi stabilise un deadline de maximum trei ani pentru iesirea din actionariatul Bancii Transilvania. Prima pusa pe lista de vanzari la vremea respectiva era BT Asigurari, care a fost si vanduta. In mod normal, actionarii ar fi trebuit ca in 2009 sa incheie tranzactia de vanzare a bancii ardelene. Acesta a fost si motivul pentru care, actionarii au angajat in această vara compania Merryl-Lynch pentru realizarea unui raport de audit in privinta vanzării bancii.

 

Conditiile de piata s-au schimbat însă dramatic în a doua jumătate a acestui an, fapt care a condus la modificarea deciziilor luate in board-ul BERD acum doi ani. Potrivit unor surse oficiale, decizia luata la ultima sedinta a board-ului institutiei internationale a vizat aprobarea unui imprumut de 100 de milioane de euro pentru Banca Transilvania. De asemenea, actionarii bancii, implicit BERD, au luat decizia de majorare a capitalului social cu inca 50 de milioane de euro. La majorarea de capital vor participa solidar toti actionarii bancii, cota detinuta de acestia ramanand practic nemodificata. La ora actuala, Banca Transilvania are un capital social de 283 milioane de euro, situandu-se pe locul doi in piata bancara, daca luam in calcul valoarea capitalului social. Dupa aceasta majorare, ea va devansa Raiffeisen, banca cu cel mai mare capital social din Romania, de 320 milioane de euro, ajungand la o valoare totală a capitalului subscris si varsat de 333 de milioane de euro.

 

Pe de alta parte, actionarii romani au prezentat board-ului BERD raportul intocmit de Merryl-Lynch, care este unul cu aprecieri pozitive la calitatea Bancii Transilvania, recomandand totodata sa nu fie vanduta in actualele conditii de piata pentru ca actionarii sa nu iasa in pierdere. In noile conditii, decizia BERD de a iesi din actionariatul Bancii Transilvania nu mai este valabila. Cel putin, nu pe termen scurt.