Instituţia financiară clujeană continuă să înregistreze rezultate pozitive, cu active în creştere faţă de anul trecut, şi doreşte să înceapă o operaţiune de susţinere a cotaţiei din piaţă.

Banca Transilvania (BT) îşi păstrează o poziţie de top în interesul investitorilor, în ciuda deprecierii masive a cotaţiei. De la începutul anului şi pånă la sfårşitul săptămånii trecute, preţul unei acţiuni cu simbolul TLV a scăzut cu circa 66%, cădere în care este inclusă şi o depreciere de aproximativ 40% datorată acţiunilor rezultate din majorarea de capital social. În prezent, banca are un capital social în valoare de aproximativ 1,03 miliarde lei, împărţit în aproape 10,3 miliarde acţiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei.

Ultimele noutăţi de la cea mai mare bancă locală, nedeţinută încă de un grup internaţional, vor influenţa puternic cursul acţiunilor sale. Conducerea băncii va decide în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) din septembrie dacă se va majora valoarea nominală a acţiunii de la 0,1 lei la 1 leu şi dacă va începe o operaţiune de stabilizare a cotaţiei prin cumpărarea a circa 530 de milioane de acţiuni. Majorarea de zece ori a valorii nominale este o raritate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), de obicei fiind efectuată splitarea acţiunii pentru a mări numărul de titluri tranzacţionabile. Banca Transilvania însă, prezentă la BVB din 1997, a realizat multe majorări de capital social de-a lungul timpului, ajungånd la un număr foarte mare de acţiuni. Reducerea acestui număr, de la peste zece miliarde de acţiuni la aproximativ un miliard, va uşura considerabil managementul portofoliilor investitorilor. Spre comparaţie, Banca Romånă pentru Dezvoltare – Société Générale (BRD) are un total de aproape 700 de milioane acţiuni la valoarea nominală de un leu.

Încredere de la investitori

Mai importantă decåt modificarea valorii nominale este susţinerea preţului acţiunii din piaţă, operaţiune pe care banca intenţionează să o efectueze prin cumpărarea de titluri în cazul în care cotaţia coboară sub 0,4 lei. Săptămåna trecută, acţiunea TLV s-a tranzacţionat în jurul valorii de 0,3 lei, ceea ce înseamnă că susţinerea ar putea începe odată cu aprobarea ei de către AGA. Indicatorii arată o societate subevaluată. Indicatorul PER (raportul dintre preţul acţiunii şi profitul trimestrial) este, conform BVB, de 8,5, iar o valoare mai mică de 10 arată subevaluare. „Dacă nu se ia în calcul profitul obţinut în urma vånzării BT Asigurări, PER-ul Băncii Transilvania este de aproximativ 13,5 la actualele preţuri“, spune Andreea Ciobanu, analist Intercapital Investment. Finalizarea vånzării societăţii de asigurare Asiban către Groupama figurează, de asemenea, pe ordinea de zi a AGA din prima zi a lunii septembrie.

Investitorii au arătat încredere şi prin participarea la ultima majorare de capital, efectuată prin încorporarea profitului net de anul trecut, cu o valoare de aproape 320 milioane lei, şi prin aport de numerar la preţul de 0,35 lei pe acţiune. Aproximativ 94% din titlurile scoase la vånzare au fost achiziţionate de către investitori, în ciuda preţului care a depăşit cotaţia din piaţă. Suma intrată în capitalul social din partea acţionarilor s-a ridicat la 30,5 milioane lei. „Procentul de 94% spune multe despre încrederea şi suportul pe care îl avem din partea acţionarilor noştri, mai ales în contextul actual al pieţei de capital, cånd nu putem să nu fim influenţaţi de evenimentele externe“, declară Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administraţie al băncii.

Posibile achiziţii

Profitul net al BT din primul semestru al anului este cu 40% mai mare decåt cel din aceeaşi perioadă a anului trecut, conform datelor companiei. „Banca a înregistrat rezultate foarte bune, în ciuda climatului internaţional negativ şi a situaţiei pieţei de capital. Ne-am concentrat pe consolidare, pe profitabilitate şi pe succesul liniilor de afaceri, iar în continuare rămånem atenţi la mediul financiar internaţional şi la calitatea portofoliului de credite“, spune Robert Rekkers, director general al băncii. Activele instituţiei financiare au ajuns, la sfårşitul lunii iunie, la 15,8 miliarde lei, în creştere cu 14% faţă de finalul anului trecut, nivelul bugetat pentru 2008 fiind astfel realizat în proporţie de 81%.

Sumele pe care banca le-a adăugat la capitalul social ar putea fi utilizate şi pentru achiziţionarea Băncii Carpatica, discuţiile dintre cele două companii fiind confirmate de ambele părţi. Deocamdată, însă, oficialii Băncii Carpatica, cu active de şase ori mai mici decåt cele ale BT, au anunţat că doresc să continue dezvoltarea companiei, şi nu să fuzioneze cu o altă bancă. Achiziţionarea Carpatica ar urca Banca Transilvania pe locul trei în topul băncilor din Romånia după valoarea activelor.

117-16749-27_robertrekkers_30_c.jpg«Ne-am concentrat pe consolidare şi profitabilitate, dar rămånem atenţi la mediul financiar internaţional şi la calitatea portofoliului de credite.»
Robert Rekkers, director general Banca Transilvania