„Previzionăm decelerarea dinamicii economiei pe termen mediu, în convergență către ritmul potențial, pe fondul maturității ciclului economic post-criză global și rebalansării politicii economice pe plan intern“, spune Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transilvania.
CITIŢI ŞI România, cea mai mare creștere economică din Europa
Stenograma ședinței BNR din februarie exprimă preocuparea băncii centrale cu privire la intensificarea anticipărilor inflaționiste pe termen mediu, într-un context caracterizat prin evoluția economiei la un ritm peste potențial și persistența riscurilor în sens ascendent. În acest context, BNR a majorat rata de dobândă de politică monetară de la 2.00% la 2.25% și a semnalat continuarea ciclului monetar pe termen scurt.
În raportul zilnic al Băncii Transilvania se mai precizează că ştirile interne şi climatul macro-financiar internațional au avut impact pe piața financiară în ședința de tranzacționare de miercuri.
Indicatorul ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează dobânzile la creditele ipotecare în lei, a stagnat la 2,06%, iar ROBOR la șase luni a urcat cu un punct bază la 2.37%. Curba randamentelor s-a consolidat pe scadențele medii lungi: rata de dobândă la 10 ani la 4.525%. Ministerul de Finanțe a redeschis o emisiune de obligațiuni denominate în EUR pe piața internă, scadentă în februarie 2021 și s-a împrumutat cu 251.6 milioane EUR (peste nivelul programat de 200 milioane EUR) la un cost mediu anual de 0.22%, în scădere cu 14 puncte bază comparativ cu nivelul de la licitația din iunie. La BNR EUR/RON a urcat cu 0.03%, la 4.6588, iar USD/RON s-a depreciat cu 0.07%, la 3.7711.