Justiţia italiană suspectează Institutul pentru Opere Religioase (IOR), banca Vaticanului, de implicare în operaţiuni de spălare de bani, iar Parchetul din Roma a demarat o anchetă, relatează marţi cotidianul La Repubblica, citat de AFP.
Institutul pentru Opere Religioase, care administrează conturile ordinelor religioase şi ale asociaţiilor catolice, este o structură ce beneficiază de extrateritorialitatea acordată statului pontifical, prin urmare nu este obligat să respecte normele financiare aflate în vigoare pentru instituţiile italiene.
Potrivit La Repubblica, zece bănci italiene, printre care şi cele mai mari, cum sunt Intesa San Paolo şi Unicredit, se află de asemenea în vizorul magistraţilor.
Justiţia a descoperit că banca Vaticanului administra conturi pe lângă instituţiile italiene fără un nume de titular, identificate doar cu sigla IOR. Într-unul din aceste conturi, descoperit în 2004, „aproximativ 180 de milioane de euro au tranzitat în doi ani”, scrie La Repubblica.
„Ipoteza anchetatorilor este că mai mulţi subiecţi cu reşedinţa fiscală în Italia utilizează IOR ca «paravan» pentru a ascunde diferite delicte, cum ar fi frauda sau evaziunea fiscală”, precizează cotidianul.
În urmă cu mai puţin de un an, preşedinte IOR a fost numit Ettore Gotti Tedeschi, reprezentant în Italia al grupului spaniol Santander, înlocuindu-l pe Angelo Caloia.
Acesta din urmă devenise celebru prin fraza sa: „Dacă banii sunt excrementele diavolului, noi, creştinii, trebuie să reuşim să îi transformăm într-un îngrăşământ bun”.
Institutul a ajuns pe prima pagină a ziarelor prin falimentul, în 1981, al băncii private Banco Ambrosiano, al cărui principal acţionar era IOR.
Banco Ambrosiano lăsase un deficit de 1,4 miliarde de dolari în casieriile sale şi de 250 milioane de dolari în casieriile IOR, condus în acea perioadă de arhiepiscopul american Paul Marcinkus, care a murit în februarie 2006.
IOR este de atunci subordonat unei Comisii cardinale de vigilenţă, grup de cinci cardinali numiţi de Papă. În prezent, din comisie face parte şi al doilea în ierarhia actuală a Vaticanului, cardinalul secretar de stat Tarcisio Bertone, precum şi predecesorul său, Angelo Sodano.