BNR a redus rata dobânzii cheie în ultimul timp, până la un minim istoric de 5,5% pe an, încercând să încurajeze astfel creditarea în moneda naţională. De asemenea, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a declarat de multe ori că, în opinia sa, dobânzile pe care băncile le oferă pentru a atrage lichiditate de pe piaţa locală sunt ridicate, sugerând că acestea ar trebui să scadă.
"Depinde pe cine întrebi în legătură cu nivelul dobânzilor. Dacă întrebi banca, care are nevoie de lichiditate, atunci acesta este preţul pe care trebuie să îl plătească. Pe de altă parte, ar fi sănătos ca dobânzile să scadă", a spus Ljubicic.
Referitor la perspectiva creditării în 2012, directorul adjunct al OTP a spus că aşteptările sunt optimiste, deoarece consumul ar trebui să crească.
Normele OTP, în curs de aprobare
În primele luni ale anului banca a acordat de circa două ori mai multe credite persoanelor fizice, raportat la aceeaşi perioadă din 2011.
Potrivit oficialilor băncii, oamenii s-au grăbit să ia credite de nevoi personale cu ipotecă înainte de implementarea noilor norme care respectă noul regulament al BNR, care va limita mult sumele accesibile românilor prin acest tip de credite.
Totodată, debitorii au contractat credite de consum, cu o maturitate de până la 7 ani (prin noul regulament maturitatea maximă va fi restrânsă la 5 ani, pentru acest tip de credite).
Noile norme de creditare ale OTP, care respectă regulamentul BNR privind creditarea persoanelor fizice, sunt în curs de aprobare la banca centrală.
Banca a lansat recent un credit de nevoi personale cu dobândă fixă în lei şi maturitate de şapte ani, care poate fi folosit şi pentru refinanţarea creditelor. Odată cu aprobarea de către BNR a noilor norme de creditare, maturitatea creditului va fi restrânsă însă la cinci ani pentru credite noi, aşa cum prevăd regulile BNR. Pentru refinanţări, creditul va putea fi accesat însă şi sub forma actuală, adică pe şapte ani.
Potrivit lui Ljubicic, atât OTP, cât şi celelalte bănci ar putea veni pe piaţă cu produse noi de creditare, odată cu apariţia noilor norme. "Trebuie să găsim formule noi ca să putem satisface aceleaşi nevoi ale clienţilor", a spus Ljubicic.