Prezent la conferinţa organizată de CFA cu tema “CEE şi China: Punţi de investiţii şi oportunităţi de afaceri”, Răsvan Radu a precizat că “decât să te priveşti negativ, mai bine te priveşti ca o ţară emergentă. Ce zonă cu potenţial avem în economie: agricultură, energie, inginerie, transport, software, producţie de componente”.
Potrivit şefului Unicredit, al doilea tipar de referă la insistenţa de reluare a creditării ca sursă de finanţare a economiei. “Avem mare nevoie de bani în economie”, a explicat el.
Cel de-al treilea tipar din care România trebuie să iasă este distanţa artificială dintre stat şi mediul de afaceri.
În urmă cu doar câteva zile guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a precizat că “Avem un deficit de lichiditate în sistemul bancar”.
Guvernatorul a explicat că "acest lucru reflectă pe de o parte tensiunile din Uniunea Europeană precum şi problemele pe care le au băncile-mamă. Ele le-au cerut băncilor-fiice o îmbunătăţire a raportului dintre depozitele atrase şi nivelul creditării, raport care a ajuns să fie de 1 la 3 la unele bănci. O asemenea îmbunătăţire se va face în timp şi va avea efecte. Noi pledăm pentru ca ea să se facă treptat.”
Potrivit lui Isărescu, asistăm la o situaţie duală: “Avem pe de o parte un deficit de lichiditate în sistemul bancar, lucru reflectat prin faptul că de la Banca Naţională se extrage săptămânal 5-6 miliarde de lei. Pe de altă parte, avem un surplus de lichidate la câteva bănci".