Conform acestor date, în trimestrul al treilea al anului trecut moneda euro reprezenta 22,6% din totalul rezervelor alocate, sau 1.400 miliarde de dolari, în scădere faţă de 24,1%, sau 1.500 miliarde de dolari, în trimestrul al doilea. Este vorba despre cel mai mic procent deţinut de moneda euro după trimestrul al treilea din 2002.
De asemenea, datele FMI arată că rezervele valutare ale băncilor centrale au scăzut în trimestrul al treilea, pentru prima dată după criza financiară globală, până la 11.800 miliarde de dolari, de la nivelul record de 12.000 miliarde de dolari atins în trimestrul al doilea din 2014.
'Aceste date sugerează că nu a existat apetit pentru cumpărarea de dolari, după o corecţie de opt procente în trimestrul al doilea', a declarat Sebastien Galy, analist la Societe Generale. Potrivit lui Sebastien Galy, managerii de rezerve valutare nu au cumpărat euro în trimestrul al treilea din cauza deciziei Băncii Centrale Europene de a introduce dobânzi negative la depozite.
În schimb, ponderea dolarului în rezervele valutare a crescut la 62,3%, sau 3.900 miliarde de dolari, în trimestrul al treilea, de la 60,7% în trimestrul al doilea, ceea ce înseamnă că ponderea monedei americane a atins cel mai ridicat nivel de după ultimul trimestru din 2011. Ponderea yenului japonez a rămas neschimbată la aproximativ patru procente din total.
De asemenea, în trimestru al treilea al anului trecut, băncile centrale din întreaga lume deţineau rezerve în valoare de 117 miliarde de dolari SUA sub formă de dolari australieni, în scădere faţă de 121,6 miliarde de dolari în trimestrul al doilea, precum şi dolari canadieni în valoare de 118,9 miliarde de dolari SUA, în scădere faţă de 125,2 miliarde dolari SUA în trimestrul al doilea.
Bancherii centrali fug de euro și cumpără mai mulți dolari
5 ianuarie 2015, 17:13
Ultima modificare în 5 ianuarie 2015, 17:16
Ponderea deţinută de moneda unică europeană în rezervele valutare ale băncilor centrale globale a atins în trimestrul al treilea din 2014 cel mai scăzut nivel din ultimii 12 ani, arată datele publicate la finele anului de Fondul Monetar Internaţional, transmite Reuters. De altfel, managerii de rezerve valutare nu au cumpărat euro în trimestrul al treilea din cauza deciziei Băncii Centrale Europene de a introduce dobânzi negative la depozite, crescând achizițiile de dolari.
Etichete: dolari,
euro,
rezerve valutare
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Află ce conține pasta de dinți! Te va îngrozi!
- O eventuală ieşire a Greciei din zona euro ar putea fi chiar mai devastatoare decât colapsul Lehman Brothers
- Ministrul german al economiei: Noi sancțiuni vor arunca Rusia în haos
- Deși producția de petrol a Rusiei a crescut, anul trecut, exporturile s-au redus
- CFR Marfă estimează că va încheia anul 2014 cu un profit de 23,69 milioane de lei
- Cât de rentabilă poate fi o plantație de chia în România
- Exerciţii recomandate la birou pentru ochi obosiţi
- Aproape 5 milioane de români sunt săraci. Ce face guvernul?
- Cum îți afectează portocalele sănătatea
- Merkel este gata să lase Grecia să iasă din zona euro