Depozitele, atât în lei, cât şi în euro, iau primele startul scăderilor de dobândă, în timp ce creditele mai au de aşteptat la majoritatea băncilor.
Randamentele plătite de bănci deponenţilor persoane fizice încep să scadă, băncile întrecându-se în reduceri ale dobânzilor. Mişcarea are loc în contextul în care inflaţia a scăzut, iar BNR a coborât dobânda de politică monetară şi a lăsat la dispoziţia băncilor lichidităţi de un miliard de euro, după reducerea rezervelor minime obligatorii.
În această lună a dispărut de pe piaţă dobânda de 17%. Aceasta era plătită de Intesa Sanpaolo Bank la certificatele de depozite în lei pe trei luni. În prezent, randamentul oferit de bancă la acest instrument de economisire este de 14% pe an. Concomitent, banca a tăiat şi randamentele oferite la depozitele la termen cu cel mult un punct procentual în cazul sumelor economisite în moneda naţională şi cu maximum 1,25 puncte în cazul celor în euro.
Şi la cei mai mari jucători de pe piaţă, BCR şi BRD, dobânzile plătite pentru economiile în lei au scăzut cu cel mult 1,75 puncte procentuale. În schimb, au avut strategii diferite pe partea de credite. Scăderea dobânzilor la depozite operată de BCR urmează să se reflecte ulterior asupra costurilor percepute la împrumuturi, în timp ce oficialii BRD afirmă că au ajustat deja şi dobânzile la credite. „Când am redus dobânda la depozite, am redus şi la credite“, spune Petre Bunescu, directorul general adjunct al BRD.
Lista instituţiilor de credit care au micşorat randamentele pe care sunt dispuse să le plătească pentru lichidităţile atrase este completată de Alpha Bank, Banca Românească, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, Millenium Bank.
Chiar dacă a tăiat din randamentele cu care îşi recompensează deponenţii, Millennium a rămas pe primul loc în clasamentul celor mai mari dobânzi plătite la depozitele în lei pe termen de trei luni – 15% pe an, începând din această săptămână. Anterior, dobânda a fost de 15,5% pentru depozitele în lei cu această scadenţă.
Randamentele plătite de bănci la depozite au atins cel mai ridicat nivel din ultimii ani în luna februarie. Pentru depozitele noi în lei pe perioade mai mici de un an, dobânda medie a fost de 16,36% în luna menţionată şi au scăzut la 16,23% în martie, potrivit BNR.
Bancherii se aşteaptă la scăderi consistente în continuare. „Este posibil să asistăm la o reducere cu două puncte procentuale a dobânzilor la depozitele în lei ale populaţiei“, spune economistul-şef al BCR, Lucian Anghel. El consideră că o reducere identică este posibilă şi în cazul costurilor la creditele în lei.
Şi oficialii Raiffeisen afirmă că dobânzile vor continua să scadă. „Încercăm să împingem dobânzile în jos“, spune vicepreşedintele pe retail al Raiffeisen, Răzvan Munteanu. El consideră că jucătorii care au dobânzi ridicate vor fi nevoiţi în curând să le reducă. „În momentul de faţă, un client nu simte niciun risc când se duce la o bancă ce îi oferă o dobândă nenatural de mare. Nu spun că e un lucru rău, e bine că sistemul este sigur. Dar perioada aceasta este, inevitabil, limitată. Când oferi o dobândă total în afara pieţei, pierzi bani”, spune Munteanu.
În aşteptarea unei noi reduceri la BNR
Bancherii consideră că este posibil ca banca centrală să reducă şi cu un punct procentual dobânda de politică monetară, care este în prezent de 9,5%. BNR ar putea reduce dobânda „măcar cu 0,75% sau un punct procentual – ar fi un ton mai accentuat şi necesar. Dacă a scăzut inflaţia cu 0,5 puncte procentuale, poate să scadă şi dobânda de politică monetară“, spune directorul general adjunct al BRD, Petre Bunescu. Şi economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, anticipează o scădere a dobânzii de politică monetară, dar cu circa 0,5 puncte procentuale.
Este posibil să asistăm la o scădere cu două puncte a dobânzilor la depozitele în lei ale populaţiei.
Lucian Anghel, economist-şef BCR
Randamente
Dobânzile medii pentru sumele depuse în lei de populaţie pe termene de cel mult un an încep să scadă. Nivelul maxim s-a înregistrat în februarie: 16,36%