Băncile îşi diversifică pachetele de produse pentru cofinanţări acordate firmelor care vor să obţină fonduri europene. Printre acestea: BCR, BRD, Banca Transilvania, Raiffeisen şi CEC Bank.
Jean Drugescu, preşedinte şi director general al companiei Metaplast SRL, a obţinut de curând o finanţare prin intermediul Băncii Comerciale Române (BCR), al cărei client este, prin programul BERD, pentru un proiect în domeniul auto. Suma primită a fost de 420.000 euro, dintre care 82.000 euro nerambursabili. Dobânda pentru suma datorată este de 4,75% (marja băncii) plus rata Euribor. Timpul de aprobare a finanţării a fost de două luni. „A fost important faptul că banca a lucrat împreună cu firma de consultanţă Atkins, ce a facilitat pregătirea documentaţiei şi obţinerea mai rapidă a finanţării“, spune Jean Drugescu.
BCR a diferenţiat pe domenii de activitate pachetele de produse de cofinanţare pentru obţinerea de fonduri europene: Pachetul EU Agri BCR, Pachetul EU Competitiv BCR, Pachetul EU Turism BCR, Pachetul EU Pescuit BCR, respectiv Pachetul EU Infrastructură BCR. Reprezentanţii băncii susţin că, din totalul solicitărilor făcute de clienţi (în cadrul Programelor Operaţionale şi respectiv al Programului Naţional de Dezvoltare Rurală), ajung să fie creditate efectiv 68% din proiecte, respectiv 56% din valoarea acestor proiecte. Banca a acordat până acum peste 1.400 credite în valoare de peste 350 milioane euro pentru finanţarea IMM-urilor, din fonduri de la Instituţii Financiare Internaţionale, fonduri europene preaderare, fonduri de la bugetul de stat.
Produse noi
Şi BRD-Groupe Société Générale are în ofertă credite destinate cofinanţării. Spre exemplu, creditul de investiţii EUROBRD poate fi folosit de client pentru a susţine componenta de contribuţie proprie necesară obţinerii finanţării prin fonduri europene postaderare, acoperind până la 100% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente contribuţiei proprii. Perioada de creditare este de maximum 15 ani în cazul IMM, 10 ani pentru agricultori şi piscicultori şi 20 de ani în cazul autorităţilor publice locale. Perioada de graţie este de maximum 36 de luni, corelată cu perioada de execuţie a proiectului finanţat. Pe lângă aceste credite, BRD a adăugat luna aceasta în oferta de creditare destinată IMM-urilor şi credite pentru cofinanţarea investiţiilor cu sursă nerambursabilă acordată de Ministerul Finanţelor Publice, sub formă de ajutor de minimis. Valoarea ajutorului de minimis nu va depăşi echivalentul în lei a 200.000 euro pentru IMM-uri care activează în orice domeniu de activitate, respectiv 100.000 euro pentru cele din transportul rutier.
Oferta de cofinanţare a Băncii Transilvania este cuprinsă în „Platforma de soluţii destinate beneficiarilor de fonduri europene“. Dezvoltată la începutul anului, aceasta se adresează atât companiilor de orice dimensiune, cât şi instituţiilor de învăţământ, setul de soluţii vizând proiecte din sectorul productiv, de cercetare sau cele destinate infrastructurii. Până în prezent, valoarea proiectelor europene finanţate de Banca Transilvania este de aproape 300 milioane lei.
Raiffeisen Bank a finanţat până în prezent cu precădere proiecte în zona de agri-business (producţie vegetală şi animală, procesare), prin intermediul pachetului „Produs pentru Europa“. Din solicitările de finanţare primite pentru diferite proiecte, aproximativ 74% au primit răspuns pozitiv din partea băncii, susţin reprezentanţii Raiffeisen.
CEC Bank a finanţat până acum 2.250 de proiecte pentru obţinerea de fonduri europene. Reprezentanţii băncii susţin că au fost absorbite granturi în valoare de peste 200 milioane euro. În luna iunie, CEC Bank lansează Biroul de Fonduri Europene în sucursalele băncii din judeţele Constanţa, Suceava, Botoşani, Brăila, Galaţi, Tulcea, Neamţ, Bacău şi Iaşi.
Motive de refuz
Numeroase cereri de cofinanţare ajung însă să fie respinse de bănci. Motivele principale de refuz invocate de bănci sunt: imposibilitatea de susţinere financiară a proiectului pe întreaga sa durată de viaţă, cauzată de supradimensionarea proiectului faţă de capacitatea reală a beneficiarului, lipsa aportului propriu al beneficiarului, lipsa garanţiilor necesare, gradul mare de îndatorare al clientului sau insuficienta experienţă a beneficiarului în domeniul de activitate al proiectului respectiv. Reprezentanţii bancari afirmă că „o altă problemă este mentalitatea beneficiarilor privind modul în care pot fi utilizaţi banii europeni. Aceşti bani trebuie folosiţi cu asumarea unor obligaţii şi ţinând cont de sustenabilitatea afacerii“.
Majoritatea băncilor recomandă companiilor interesate în realizarea unor proiecte cu fonduri europene să colaboreze cu o firmă de consultanţă cu experienţă în domeniu şi să consulte o bancă înainte de a depunere la Autoritatea de Management / Organismul Intermediar cererea de finanţare şi documentaţia aferentă în vederea stabilirii eligibilităţii la creditare a proiectului şi a dimensionării corecte a acestuia.
Oferte bancare
BCR – 68% finanţări acordate din totalul cererilor primite. Banca are în oferta sa pachetele europene Agri, Competitiv, Turism, Pescuit, Infrastructură.
BRD oferă creditul EUROBERD. De curând, banca oferă şi creditare sub formă de ajutor de minimis (max. 200.000 euro).
Banca Transilvania a finanţat proiecte europene de aproape 300 milioane lei, prin „Platforma de soluţii destinate beneficiarilor de fonduri europene“.
Raiffeisen Bank a răspuns pozitiv la 74% din cereri. Finanţările au fost acordate prin pachetul „Produs pentru Europa“.
CEC Bank a finanţat 2.250 de proiecte. Banca a început să lanseze şi Biroul de Fonduri Europene în anumite sucursale.