In mod surprinzator, intr-o perioada in care perspectivele angajarii in sistemul bancar s-au restrans tot mai mult, prima sucursala a unei banci straine deschise in Romania dupa 1989, ING Barings, continua, neabatuta, promovarea strategiilor de atragere si formare a tinerilor economisti in sistemul bancar international. Anunturile puse in holurile Facultatilor de Finante – banci si Relatii economice internationale suscita in fiecare an interesul unui numar semnificativ de candidati. Numai patru-cinci dintre tinerii preocupati de perspectivele unei cariere bancare sunt insa angajati. Selectia se face in urma sustinerii unei serii de interviuri cu specialisti din departamentul de resurse umane sau alte servicii de specialitate. Ultima intalnire cu directorul general al ING Barings Romania este decisiva pentru alegerea celor mai potriviti candidati dintre cei mai buni.
In recrutarea stagiarilor nu se pune accent pe experienta practica, asa cum se pretinde in majoritatea cazurilor, ci pe valori ce tin de personalitate si stilul propriu de intelegere a problemelor. Felul in care reusesc sa se prezinte, viziunea asupra viitorului si directia in care se indreapta candidatii constituie cadrul general de analiza. Deoarece banca este, prin definitie, un prestator de servicii, capacitatea de a dezvolta relatii interpersonale constituie axa interviului de angajare.
Directorul de resurse umane, dna Daniela Rohan, tine sa precizeze ca realizarile educationale si abilitatile tehnice nu trebuie neglijate de viitorii absolventi care intentioneaza sa-si depuna dosarele de candidatura pentru posturile ce vor fi scoase la concurs in aceasta vara. Chiar daca se spune ca notele mari sunt pentru tocilari si nu pentru studentii destepti, ele constituie, cel putin in prima faza de selectie, singurele instrumente de masurare a cunostintelor dobandite in facultate. La fel ca si participarea la diferite activitati profesionale in afara programului obligatoriu de invatamant: seminarii, congrese, cluburi sau asociatii studentesti.
Candidatul ideal
Din investigatiile facute la ING Barings Romania, cu privire la criteriile de selectie a tinerilor absolventi, am retinut pentru cei interesati urmatorul cadru de referinta:
l abilitati de comunicare;
l preocupare fata de solicitarile clientului;
l initiativa;
l spirit de echipa.
Alcatuirea dosarului de preselectie pentru bursa anuala ING Barings necesita insa un efort mult mai mare din partea celor care tintesc mai sus decat ocuparea unui post in banca: viseaza la o cariera. Una dintre conditiile de inscriere o constituie media anilor de studii. Studentii, viitori absolventi in acest an, trebuie sa prezinte un Curriculum Vitae, incluzand activitatile extrascolare, o autocaracterizare, o scrisoare de intentie asupra viitorului lor profesional si un eseu privind un produs bancar modern. Pentru ca mai este putin timp pana la anuntarea concursului din aceasta vara, directoarea de resurse umane a bancii ii atentioneaza pe cei tentati sa nu copieze pasaje din revistele de specialitate pentru ca examinatorii nu sunt interesati de sinteze ale studiilor sau articolelor scrise de altii: „Ceea ce urmarim noi sunt ideile personale. Ne intereseaza prezentarea unui subiect pe baza cunostintelor asimilate in decursul anilor de studiu si curajul de a trage singuri niste concluzii.” Selectia interna este realizata, apoi, prin intermediul unor interviuri care dureaza doua zile, interviuri la care participa o comisie formata din directorul general, directorul ING Barings Securities Romania si directorul de resurse umane.
Banca ofera, prin aceasta bursa, o luna de pregatire la sediul ING Bank Amsterdam, in diferite departamente, completata cu o alta luna la ING Barings Romania. Trebuie retinut un aspect foarte important: bursa nu conditioneaza in nici un fel angajarea absolventului in cadrul bancii! Scopul ei este doar de a oferi un program serios de pregatire profesionala. Nici unul dintre castigatorii de pana acum ai acestei burse nu a refuzat insa oferta de angajare primita. In afara de un salariu motivant, „pachetul” contine si un program special de instruire pentru stagiari: „Management trainees”. In primele 6, pana la 12 luni, tinerii invata si activeaza in diferite departamente, ca oricare angajat. In plus insa, ei sunt pregatiti teoretic prin cursuri adaptate sistemului local. O persoana delegata in mod special de seful de departament are sarcina de a-i supraveghea, de a-i ajuta sa invete si de a-i sprijini in dezvoltarea unor proiecte specifice ariei bancare respective.
Dupa cel mult un an, pe baza unei analize a posturilor disponibile, a performantei individuale, dar si in acord cu propriile dorinte si solicitari, „fostii stagiari” pot opta pentru a deveni directori de relatii, sefi de serviciu, specialisti de trezorerie, specialisti in analiza financiara etc.     

Nivelul net al salariilor in sectorul bancar

In companiile straine, salariile sunt, in general, cu 10 pana la 20% mai mari decat media celor practicate de companiile multinationale.
Stagiar, nivel de intrare:    400 USD
Manager asistent:    600 – 700 USD
Specialist bancar:    700 – 800 USD
Specialist resurse umane:    700 USD
Director resurse umane:    1.300 – 1.500 USD
Manager departament:    1.200 – 1.500 USD
Expert financiar-contabil:    2.000 – 2.500 USD
Pentru pozitiile importante de conducere, nivelul salariilor trece de 2.000 – 4.000 USD sau chiar mai mult, in cazul expatriatilor.
Informatiile au fost sintetizate cu sprijinul consultantilor de la firmele specializate in management si resurse umane.