Costurile ridicate cu provizioanele vor influenţa în mod dramatic profiturile instituţiilor de credit, susţin bancherii, anul 2010 putând aduce sistemul bancar autohton pe pierdere.
„Costurile mari cu provizioanele vor duce, anul viitor, la un grad de profitabilitate aproape de zero în sistemul bancar”, susţine economistul şef al UniCredit, Rozalia Pal.
Aceasta afirmă că România s-a confruntat anul acesta cu o criză de lichiditate care a fost, însă, depăşită băncile manifestând, însă, o aversiune crescută faţă de creditele neperformante.
„Pe ansamblul sistemului bancar anul 2010 va consemna o scădere accentuată a profitabilităţii care, chiar dacă nu va fi chiar zero, va fi cu mult sub nivelul de un miliard de euro consemnat anul trecut. Potrivit estimărilor noastre, în 2010 profitul întregului sistem bancar românesc va fi în jur de 100 de milioane de euro”, a declarat pentru capital.ro Rozalia Pal.
O evoluţie similară este prognozată şi de către şeful BCR, Dominic Bruynseels. „Dacă 2009 a avut problema creditelor neperformante în sistemul bancar, 2010 va fi un an esenţial la nivelul provizioanelor, iar la sfârşitul acestuia se va pune problema pierderilor reale şi recuperărilor”, afirmă directorul general al BCR.
Pe de altă parte, oficiali ai Băncii Centrale afirmă că nivelul provizioanelor nu este chiar atât de mare cum reclamă bancherii. „Munca noastră sugerează că provizioanele nu sunt nici pe departe supradimensionate”, a declarat şeful direcţiei de stabilitate financiară a băncii centrale, Ion Drăgulin, în cadrul conferinţei anuale a Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România.
Acesta a adăugat că este puţin probabil ca sistemul bancar să fie în 2010 un element dinamizator. „Cred că în 2010 nu vom fi încheiat ciclul de dificultăţi legate de creditele neperformante, iar cererea şi oferta de împrumuturi nu se vor restabili în totalitate. Sistemul bancar va avea un rol insuficient de puternic pentru a fi un motor al creşterii economice”, a mai spus oficialul BNR.