Spaniolii de la Banco Santander SA (SAN), belgienii de la KBC Groep NV (KBC) şi nemţii de la Deutsche Bank au accelerat planurile de vânzare a operaţiunilor profitabile din afara pieţelor de origine.
Santander, care avea în octombrie nevoie de o suplimentare de capital de 5,2 miliarde de euro şi-a vândut săptămâna trecută subsidiara din Columbia băncii ciliene Corpbanca pentru 1,6 miliarde de dolari. Deutsche Bank ia în calcul mai multe opţiuni, printre care şi vânzarea celor mai multe din diviziile sale de investiţii în timp de KBC ar putea renunţa la business-ul din Polonia.
Aceasta este una din consecinţele deciziei reglementatorilor europeni care au impus creşterea ratei de adecvare a capitalurilor la activele ponderate la risc la 9%, de la 8% în prezent. Vânzările riscă să le afecteze profitul pe termen lung, spun investitorii.
Pentru că nu sunt dispuse să majoreze capitalurile proprii, în condiţiile în care preţurile acţiunilor sunt prea scăzute, băncile îşi vând activele profitabile, pentru care pot găsi cumpărători în momentul de faţă.
"Este vorba despre cele mai profitabile divizii ale business-ului lor," a spus Azad Zangana, economist al diviziei din Londra al băncii de investiţii Schroders Plc, referindu-se la vânzările de active din America Latină. “Acestea sunt forţate de reglementatori să le vândă. Vor deveni organizaţii tot mai puţin profitabile. Business-ul nu mai funcţionează dacă eşti forţat să creeditezi doar economii care trec printro- recesiune gravă", a spus acesta.
Ce fac francezii
Pentru băncile franceze BNP Paribas SA (BNP), Societe Generale (GLE) SA şi Credit Agricole SA (ACA), ultimele două fiind prezente şi pe piaţa locală, rentabilitatea capitalurilor ar putea scădea la un nivel cuprins între 7 şi 9% în 2013 de la 12 – 21% în 2007, potrivit analistului Christophe Nijdam, de la AlphaValue.
“Nu e nimic rău în a vinde cele mai valoroase active", a spus Nijdam. “Întotdeauna este o chestiune de preţ. Băncile europene vor fi mai puţin profitabile. Dar şi mai puţin riscante."