Instituţiile de credit, metalurgia şi administraţia publică au beneficiat în ultimii doi ani de cele mai mari creşteri salariale din Europa
Un studiu european arată că, în 2006, lefurile din sistemul bancar românesc au fost îngheţate. Reprezentanţii băncilor şi firmele de recrutare contrazic documentul, susţinând că aceste creşteri au fost substanţiale, datorită extinderii reţelelor bancare şi intrării pe piaţă a noi jucători.
„Veşti bune pentru angajaţii din noile state membre ale Uniunii! Diferenţele salariale dintre vechile ţări membre şi noii sosiţi se reduc cu repeziciune“, susţine Jorma Karppinen, directorul Fundaţiei Europene pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Viaţă şi de Muncă (FEÎCVM). Fundaţia, al cărui principal finanţator este Comisia Europeană, a realizat recent un studiu privind creşterile salariale în cele 27 de ţări ale Comunităţii Europene, inclusiv Norvegia, în intervalul 2005-2006. Au fost analizate trei domenii: sistemul bancar, administraţia publică şi metalurgia.
În ceea ce priveşte creşterea medie a salariului negociat la nivel de ramură în 2006, primele trei locuri sunt ocupate de Ţările Baltice: Letonia (22,8%), Lituania (20%) şi Estonia (15,7%). Pe următoarele poziţii se află România (12%) şi Bulgaria (9,6%). La polul opus se situează statele vestice, dar şi o ţară din Europa Centrală: Germania (1,5%), Olanda (1,7%), Finlanda (2,1%), Belgia (2,3%) şi Slovenia (2,4%). Media europeană a fost de 5,6% în 2006, faţă de 4,9% în anul anterior.
În 2005, salariile din sectorul bancar din România au avut cea mai spectaculoasă creştere din UE, de peste 52% (de cinci ori media de creştere naţională). Malta s-a plasat pe locul al doilea, cu o creştere de numai 10,8%. Media europeană a fost de 6%. În schimb, anul trecut, conform aceluiaşi studiu, lefurile celor ce lucrează în sistemul bancar din ţara noastră au fost îngheţate. De această dată, Malta s-a situat pe prima poziţie, cu o majorare a salariilor de 13,8%, urmată de Norvegia şi Grecia, ambele înregistrând creşteri de 5,6%. În medie, în Europa, salariile angajaţilor din bănci au fost majorate anul trecut cu 3,4%. Răsvan Radu, preşedintele Unicredit Ţiriac, nu este de acord cu datele studiului: „Salariile din sistemul bancar din ţara noastră au crescut substanţial în 2006, dar şi în prima jumătate a acestui an. Explicaţia constă în extinderea reţelelor şi în apariţia unor noi bănci. Cele mai mari majorări salariale au fost operate în Bucureşti“.
Şi veniturile funcţionarilor din administraţia publică au crescut. Anul trecut, funcţionarii români au beneficiat de cele mai mari majorări salariale (cu 40%), după ce cu un an în urmă primiseră salarii cu 22% mai mari decât în 2004. Şi estonienii au încasat în 2006 lefuri mai mari (cu 14%), poziţionându-se pe al doilea loc, urmaţi de funcţionarii danezi (8,6%). Nemţii rămân singurii funcţionari publici europeni cărora nu le-au fost mărite salariile doi ani la rând. Din acest punct de vedere, creşterea medie europeană a fost anul trecut de 5,4%. În 2006, salariile din industria metalurgică au crescut în zece ţări peste media naţională din statele respective. Cele mai mari majorări s-au înregistrat în Germania, Luxemburg şi România. Dintre toţi metalurgiştii europeni, românii au primit cele mai mari majorări: aproape 19%. Pe următoarele două poziţii s-au aflat estonienii (15,7%) şi grecii (6%).
Cum comentează rezultatele studiului marile companii de recrutare a forţei de muncă? Ana-Maria Hortopan, şef serviciu resurse umane Adecco România, susţine că: „Sistemul bancar a înregistrat creşteri salariale şi în 2006, inclusiv în acest an. Este adevărat că nu atât de spectaculoase ca în 2005 fiindcă, în bănci, salariile sunt relativ aliniate la cele din vestul Europei. În metalurgie, la fel ca şi în construcţii, salariile au crescut fiindcă mulţii dintre specialişti au plecat la lucru în străinătate şi există o lipsă acută de forţă de muncă.“
Ana-Maria Hortopan consideră că în administraţia publică locală, lefurile au fost majorate pentru a-i reţine pe oamenii foarte bine pregătiţi şi pentru a evita migraţia acestora spre sectorul privat. Un alt motiv ar fi legat de campania de descurajare a funcţionarilor de a mai lua şpagă.
La rândul său, Andreea Pop, senior consultant la Hill International, susţine că salariile din sistemul bancar au crescut considerabil în ultimii doi ani şi că tendinţa se va păstra şi în următorii ani. Andreea Pop precizează că cele mai mari creşteri salariale s-au înregistrat la personalul din departamentele de corporate banking, care este şi cel mai vânat de companii de recrutare.
52,3%
Reprezintă creşterea salarială din sectorul bancar românesc, în 2005, plasând ţara noastră pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte majorările lefurilor în branşă