Una dupa alta, banci private sau cu capital de stat pun la incercare rabdarea depunatorilor. Criza de lichiditati provocata de credite nerambursate le face vulnerabile la furia depunatorilor sau le arunca, pur si simplu, prin tribunale. In majoritatea cazurilor, statul i-a pus pe administratori si actionari la adapost de mania populatiei, acoperind pierderile din banii publici. Dupa privatizarea profitului a nationalizat pierderile.

Bancorex mai traieste din banii statului
Demolata de credite neperformante care totalizeaza 85% din imprumuturile acordate, Bancorex a iesit, gratie statului, cu fata curata fata de depunatorii sai persoane fizice si juridice. Conturile populatiei au fost transferate la Banca Comerciala Romana, iar statul, emitentul unui titlu de valoare, se obliga la plata. Transferurile de conturi sau executarea platilor catre agentii economici nu sunt ingradite, conform oficialilor BNR. De platit, plateste tot statul, asa cum a facut-o in 1997, cand a acoperit pierderi provenite din domeniul petrolier, de aproape 4.500 miliarde lei. Alte titluri de stat in valoare de 4.100 miliarde lei si, respectiv, 1,800 miliarde lei, vor fi emise de Ministerul Finantelor pentru a curata un bilant grevat de datorii ale unor debitori ca George Constantin Paunescu, prin intermediul grupului sau de firme, Ilie Alexandru sau Alexandru Raducan, care astfel a pus bazele afacerii SANCA.

Bankcoop are nostalgia cozilor de odinioara
1999 si-a pus pecetea si pe Bankcoop. In 24 mai banca intra regim special de decontare a platilor. Altfel spus, toate platile si incasarile se fac sub supravegherea BNR. Persoanele fizice, care au conturi a caror valoare insumeaza aproape 2.000 miliarde lei, continua sa-si ridice banii in limite prestabilite de Bankcoop, dupa ce le va fi venit randul la cozi interminabile. Pentru a linisti furia depunatorilor, BNR face asigurari in care aminteste ca, in situatia falimentului chiar, persoanele fizice se vor afla la adapostul Fondului de Garantare a Creditelor Bancare, cu posibilitatea retragerii sumelor garantate, dintr-un imprumut care poate fi de la Banca Nationala sau de la Ministerul Finantelor.

2.000 miliarde lei din banii publici, pentru Dacia Felix
In 25 iulie 1996, in premiera in Romania, o banca intra in procedura de reorganizare judiciara. Avea de recuperat de la debitori credite restante de aproape 4.000 miliarde lei si datorii de peste 2.200 miliarde de lei. Un proces lung a purtat in instanta reprezentanti ai bancii centrale si ai celei clujene. Principalii creditori ai bancii sunt BNR, cu 1.750 miliarde lei si CEC, cu 200 miliarde lei. Cei mai mari debitori ai bancii sunt si actionarii ei: Sever Muresan prin grupul de firme SM Invest, cu peste 1.300 miliarde lei, Ilie Mania, cu 42 miliarde lei. Alaturi de ei, Leonida Teohari are datorii de 150 miliarde lei, iar firma Ovidiu, al carei patron a si parasit tara, are de restituit peste 65 miliarde lei.

De trei ani, Credit Bank se specializeaza in procese
Anul 1995 a pus in dificultate si Credit Bank. Avea de primit aproape 103 milioane de dolari de la debitori, mare parte din ei prezenti si la alte banci ca Dacia Felix sau Bancorex: Florea Nicolescu, prin firma ASS, cu 23 milioane dolari, Ilie Alexandru, prin Hermes, cu 29 miliarde lei, Sever Muresan, Ilie Mania, firma Darianne sau Peter Blum cu 10 milioane de dolari. Avea, in acelasi timp, datorii, marii sai creditori fiind CEC – cu 450 miliarde lei – si Banca Nationala – cu 133 miliarde lei. Credit Bank, refuzand sa accepte in instanta ca este in incapacitate de plata, contesta decizia BNR si are castig de cauza. Depunatorii la Credit Bank n-au putut beneficia de prevederile legii care i-ar fi despagubit, asemeni celor de la Dacia Felix, cu cel mult 10 milioane de lei. Aceasta este suma maxima pe care depunatorii de la Credit Bank o mai pot recupera, dupa ce drumurile prin tribunale vor lua sfarsit.