Nicolae Ciucă vrea echilibrarea măsurilor fiscale cu reducerea cheltuielilor bugetare
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a declarat în discursul său că măsurile fiscale trebuie să fie completate de reducerea cheltuielilor bugetare. În plus, el consideră că băncile românești ar trebui să sprijine mediul economic din România.
Totodată, el a transmis un angajament din partea sa și a ministrului de Finanţe. Cei doi promit că alte măsuri fiscal-bugetare nu vor mai fi adoptate pe o perioadă de minim 6 luni.
Ciucă remarcă faptul că în 2022, numărul firmelor proaspăt înființate a atins 152.000. El a completat că acesta este „cel mai mare număr din istoria noastră post decembristă”.
„Chestiunea aceasta s-a văzut şi a fost cât se poate de încurajatoare, dacă ne uităm la o cifră care spune totul despre ceea ce înseamnă consolidarea mediului de afaceri din România: anul trecut, 2022, nu că aş fi fost prim ministru, n-am niciun merit, dar numărul firmelor nou înfiinţate a ajuns la 152.000, ceea ce reprezintă cel mai mare număr din istoria noastră post decembristă”, a afirmat Ciucă.
Președintele Senatului a vorbit și despre contextul internațional imprevizibil. El a amintit vulnerabilitatea economiei la „un cadru de securitate destul de efervescent”. În acest context, el a abordat tema consecințelor asupra mediului de afaceri.
„Suntem ţară de graniţă a Ucrainei, suntem nu departe de ceea ce se întâmplă în Orientul Mijlociu, suntem într-o zonă, regiunea Mării Negre, cu tot ceea ce înseamnă zona Balcanilor de vest, zona conflictelor îngheţate din jurul Mării Negre şi vrem, nu vrem toate aceste chestiuni impactează, produc consecinţe şi pentru mediul de afaceri.
De aceea, spuneam de responsabilitatea oricărui lider, indiferent unde îşi desfăşoară activitatea, trebuie să se concretizeze în a încuraja orice formă de dialog, orice formă de parteneriat” a precizat el.
Aportul premierului Ciucă în 2022 la creșterea competitivității mediului de afaceri
Nicolae Ciucă a vorbit și despre influența pe care au avut-o acțiunile sale ca premier asupra mediului de afaceri. El susține că a încercat să creeze cadrul pentru investiții continue, pentru consolidarea capitalului românesc. Totodată, el a sprijinit acest mediu prin facilități fiscale și ajutoare de la stat.
„Sigur, putem să discutăm despre cifre şi să aducem în discuţie faptul că anul trecut am reuşit, şi am reuşit cu dumneavoastră, prin tot ceea ce aţi făcut dumneavoastră, prin dumneavoastră înşivă şi împreună cu investitorii străini, să realizăm o creştere în valoare nominală a PIB-ului de 49 de miliarde de euro.
Am reuşit să realizăm un cadru, aşa cum spuneam, de încredere pentru investitorii străini şi am beneficiat de aproximativ 11 miliarde de euro investiţii străine directe”, a adăugat Ciucă.
El a adăugat că în jur de 2 milioane și jumătate de locuri de muncă depind de întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) și că, în ansamblu, companiile românești înregistrează o rată de profitabilitate de 7,8%.
„Am găsit oameni de mare onoare şi oameni cu deschidere şi cu un apetit care a fost cât se poate de benefic în identificarea soluţiilor. Avem nevoie de toate propunerile dumneavoastră în ceea ce priveşte reducerea cheltuielilor bugetare. Aparatul sau instituţiile guvernamentale trebuie să-şi calibreze foarte bine, atât structura, cât şi cheltuielile”, a mai precizat Ciucă.
Președintele Senatului s-a declarat un susținător al reducerii cheltuielilor de la nivelul bugetului de stat. El consideră că „este absolut nevoie să reducem şi să chibzuim toate aceste cheltuieli şi să vedem cum facem să sprijinim mediul de afaceri.
Am menţinut că tot ceea ce a ţinut de impozitul pe venit, impozitul pe profit, impozitul pe dividende, este 8%, cel mai mic în Europa, pentru că am înţeles foarte bine că aveţi nevoie de capital pentru a putea să vă dezvoltaţi în continuare investiţiile”, a declarat el.
Ciucă încurajează băncile să ofere sprijin companiilor din România
Oficialul încurajează băncile să „capitalizeze companiile româneşti”, el dorește un raport credite-depozite de 100%.
„Totodată, (…) dincolo de ceea ce poate să facă Guvernul, ce pot să facă instituţiile statului, băncile din România trebuie să vină şi să sprijine, să capitalizeze companiile româneşti. Discutăm de un raport credite-depozite de 70%.
Normal ar fi să depăşească 100%. Şi când spun toate acestea, am în vedere că am avut discuţii la fel de deschise şi cu Asociaţia Băncilor din România, rugându-i să înţeleagă potenţialul de dezvoltare a României şi oportunităţile pe care le oferă cei care s-au angajat şi îşi riscă propriul buget pentru investiţii, iar băncile de aceea sunt aici, să asigure finanţarea necesară, să capitalizeze afacerile din România”, potrivit lui.
Președintele Senatului a abordat și tema predictibilității, de aceea el a precizat că s-a angajat „în faţa mediului asociativ” să ofere timp de cel puțin 6 luni „dezbateri pe grupuri de lucru”, cu scopul final al asigurării predictibilității fiscale pe termen lung.
„Sigur, acum o să spuneţi: voi vorbiţi de predictibilitate, când aţi venit şi aţi luat măsuri în derularea anului fiscal-bugetar şi v-a afectat planul de afaceri? Am căutat ca şi aceste măsuri să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024.
Totuşi trebuie să avem în vedere, şi am reţinut foarte bine de la dumneavoastră, nevoia de primenire a politicilor fiscal-bugetare, motiv pentru care angajamentul meu personal, al ministrului de Finanţe, am discutat ca tot ceea ce va însemna modificarea fiscal-bugetară pentru viitor să se petreacă după o perioadă suficient de mare.
Eu m-am angajat în faţa mediului asociativ de cel puţin şase luni pentru dezbateri pe grupuri de lucru, pe sectoare de activitate, astfel încât să putem să asigurăm acea stabilitate şi predictibilitate fiscală pentru termen mediu şi lung”, a mai spus Ciucă.