Ultimele reglementări privind sectorul bancar spaniol, ce au inclus majorarea provizioanelor pentru pierderi, ar putea să nu fie suficiente, deoarece unele bănci nu vor reuşi să facă aceste provizioane, a explicat Mendez de Vigo.

Acesta a adăugat că ar fi utile noi injecţii de lichidităţi de la BCE pentru băncile spaniole, după ce FMI a anunţat că sectorul bancar din Spania ar avea nevoie de 40 miliarde de dolari pentru recapitalizare.

Premierul Mariano Rajoy a afirmat sâmbătă că Spania nu va aplica deocamdată recentele recomandări ale Fondului Monetar Internaţional, care includ tăieri salariale în sectorul guvernamental, deoarece acestea nu au valoare coercitivă.

FMI este una din cele trei organizaţii financiare internaţionale cărora Spania le-a solicitat efectuarea unui audit asupra sistemului său bancar, înainte de a solicita ajutor din partea Eurogrup.

FMI a estimat că deficitul bugetar al Spaniei pentru 2012 va fi mai mare decât s-a estimat iniţial şi a sugerat guvernului Rajoy să adopte o serie de măsuri menite să reducă datoria acestei ţări: mărirea TVA şi a unor taxe asupra consumului, reducerea costurilor de creditare, o măsură introdusă recent.

Fostul guvern socialist spaniol mărise TVA la 18%, în 2010.

Joi, randamentul pentru obligaţiunile spaniole pe 10 ani a crescut până la 6,865% (faţă de 6,721% miercuri seară), un nivel pe care mulţi analişti îl consideră nesustenabil pe termen lung, deoarece împrumutul acordat băncilor spaniole nu a reuşit să convingă investitorii că actuala criză poate fi rezolvată.

Împrumuturile băncilor spaniole de la BCE au ajuns în mai la nivelul record de 287,8 miliarde de euro (361,4 miliarde de dolari), arătând necesităţile ridicate de finanţare înainte de ajutorul financiar european oferit instituţiilor de creditare din Spania.

Împrumuturile nete de la BCE ale băncilor spaniole au urcat luna trecută la 287,8 miliarde de euro, de la 263,5 miliarde de euro în aprilie, a anunţat joi Banca Centrală a Spaniei.