Autorităţile din New York au început o investigaţie pentru a determina dacă opt bănci de renume internaţional au furnizat informaţii false agenţiilor de rating pentru a creşte artificial ratingurile unor valori mobiliare ipotecare, potrivit unor surse apropiate discuţiilor, citate de New York Times.

Ancheta procurorilor din New York se derulează în paralel cu o investigaţie federală privind conduita în afaceri a unei game largi de companii financiare în anii care au precedat colapsul pieţei imobiliare din 2007.

În timp ce ancheta federală se concentrează pe interacţiunea dintre bănci şi clienţii care au cumpărat titluri de valoare compuse din credite ipotecare, investigaţia începută de procuratura din New York ridică miza şi caută nereguli în legăturile dintre bănci şi agenţiile de rating care evaluează viabilitatea valorilor mobiliare şi a instrumentelor financiare tranzacţionate.

Agenţiile de rating se confruntă deja de câţiva ani cu numeroase reproşuri din partea mediului politic, publicului larg, dar şi a analiştilor economici sau financiari, care le acuză că au supraevaluat calitatea multor instrumente financiare compuse din credite ipotecare, contribuind astfel semnificativ la prăbuşirea pieţei imobiliare.

Potrivit surselor citate de NY Times, investigaţia iniţiată de procurorul general din New York, Andrew Cuomo, arată că oficialul crede că agenţiile de rating ar fi putut fi păcălite de una sau mai multe bănci.

Instituţiile financiare vizate de anchetă sunt Goldman Sachs, Morgan Stanley, UBS, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Credit Agricole şi Merrill Lynch, cea din urmă controlată acum de gigantul Bank of America.

Agenţiile care au acordat ratinguri instrumentelor financiare tranzacţionate de aceste bănci sunt Standard & Poor’s, Fitch Ratings şi Moody’s Investors Service. Investitorii se folosesc de aceste ratinguri pentru a lua decizii privind operaţiunile derulate pe pieţele financiare.

SURSA: Mediafax